Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Martinlaaksolainen opettaja alkoi purkaa ruuhkavuosien jälkeistä energiaa taideharrastukseen – nyt käsissä onkin galleria

Meri Bergin Galleria Ilossa näkee kivistöläisen kakkutaiteilijan Venla Daffehin luomuksia.

Kun vantaalaisen Meri Bergin omistamassa kivijalkahuoneistossa vuokralaisena toiminut kauneushoitola lähti pois, hän tuumi, että nytpä itsellä on oiva työhuone, jossa toteuttaa omaa maalausharrastustaan.

– Maalaamiselle on enemmän aikaa kaikkien lasten aikuistuttua, mutta kotona on hankala tehdä öljyväritöitä, neljän lapsen äiti sanoo.

– Värit aiheuttavat aika lailla hajuhaittaa

Pantuaan taiteentekemishihat noin kuukausi sitten heilumaan Bergille alkoi nopeasti kehkeytyä myös toinen idea. Myymäessä sijaitsevan huoneiston suurempi tila korkeine näyteikkunoineen oli täysin vailla käyttöä.

– Ajattelin, että tässähän olisi niin hyvä galleriatila, että on harmi pitää sitä tyhjillään.

Berg huomasi Tori.fi:ssä vantaalaisen kakkutaiteilija Venla Daffehin sekä nurmijärveläisen sisustustaiteilija Nora Laaksosen töitä ja ihastui.

– Lähetin molemmille viestiä, että minulla on isot ikkunat ja korkeat seinät, tervetuloa asettamaan töitänne näytteille, jos haluatte.Katso tästä: Venla Dafffeh haluaa yllättää ja herätää tunteita lautasille päätyvällä taiteellaan

Nyt seinillä on kuusi Laaksosen taulua ja ikkunalla kolme kakkutaiteilijan luomusta.

– Kakkujani ei ole aiemmin ollut esillä taidenäyttelyssä, vaikka olen kyllä suunnitellut tällaista konseptia, jolla voisin niitä esitellä, Daffeh kertoo.

Kakkujen sisus on styroksia, mutta pinta suklaaganachea.

– Haluan, että katsoja saa aidon kuvan siitä, miltä kakut oikeasti näyttävät, Daffeh sanoo.

Yksi kakuista on viime kesän Häämessuilla järjestetyn kilpailun voittaja. Sillä Daffehista tuli Vuoden kakkutaiteilija 2022.

Lisäksi näyttelytilassa on muun muassa erilaisista esineistä tehtyjä valaisimia.

– Tekijä haluaa pysyä anonyyminä, Berg sanoo.

Berg vuokraa tilaa taiteilijoille, mutta ei puutu teosten mahdolliseen myyntiin. Kaupat tapahtuvat suoraan ostajan ja taiteilijan välillä.

Hän on paikalla pitämässä Galleria Iloaan auki neljänä päivänä iltapäiväpainotteisesti.

– Taide on vain rakas harrastus, päätoimisena opettajana en tee varsinaisesti mitään sivutyötä. On tässä vähän ehkä sellaista idealismiakin mukana. Haluaisin tuoda esiin sitä miten arvokasta on kauneus, käsillä tekeminen ja kauniit esineet.

Berg opettaa Kaivokselan koulussa 3.- ja 5.-luokkalaisille maahanmuuttajataustaisille oppilaille suomea eli niin sanottua S2-kieltä.

– Olen aika energinen ihminen ja minulla pitää olla jotain tekemistä nyt kun oma kotipesä on tyhjentynyt, hän nauraa ja uumoilee aktiivisuuden olevan tyypillistä koko ammattikunnalleen.

– Omassakin tuttavapiirissäni on paljon opettajia, jotka käyttävät paljon aikaa esimerkiksi valmennushommissa, partiotoiminnassa tai muusikkoina.

Myös musiikki on Bergin harrastus.

– Laulamme paljon kotona yhdessä puolisoni kanssa. Teemme vapaaehtoisperiaatteella pieniä musiikkikeikkoja tuttujen pyynnöstä kerran tai kaksi kuussa ja käymme laulamassa myös vanhustentaloissa.

Galleria Ilo (Putousrinne 1 F) on avoinna ma–ti kello 15–18, pe klo 12–18 ja la 12–16.