Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan kaupungilla isoja ongelmia laskutuksen kanssa eikä päivähoidon maksuja ole laskutettu perheiltä koko syksynä – Tulevatko kaikki maksuun kerralla?

Vantaalaiset perheet eivät ole saaneet varhaiskasvatusmaksuja kesän jälkeen. Kaupunki ei ole elokuusta lähtien lähettänyt perheille laskuja. Perheessä, jossa maksetaan päivähoidosta korkeinta maksua, on laskuja jonossa pian jo lähes 1 500 eurolla.

Vantaan Sanomiin yhteyttä ottaneet vantaalaiset vanhemmat ovat huolissaan, ovatko kaikki perheet ymmärtäneet, millainen laskupotti on odottamassa.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelän mukaan laskutusongelma johtuu VaSa-asiakastietojärjestelmästä.

Mäkelä sanoo, että järjestelmää alettiin ottamaan Vantaalla vaiheittain käyttöön pari vuotta sitten. Järjestelmästä on otettu erilaisia osioita käyttöön yksi kerrallaan. Tänä syksynä oli tarkoitus ottaa käyttöön laskutus, joka ei ole sujunut suunnitelmien mukaan.

– Tilanne harmittaa tosi paljon meitä ja minua. Järjestelmätoimittajan kanssa on tiukasti yritetty saada asiaa hoidettua, hän kertoo.

Mäkelän mukaan myös kaupunki on saanut vantaalaisperheiltä huolestuneita yhteydenottoja laskujen viivästymisestä.

– Perheet ovat olleet huolissaan, tuleeko koko syksyn laskut kerralla, hän toteaa.

Mäkelä lupaa, että sellaista joululahjaa kaupunki ei anna, että koko kertynyt summa laskutetaan kerralla.

Myös kesälle voi jäädä joku lasku.

– Laskutamme kuukausi kerrallaan. Tavoitteena on kiriä tilanne kiinni kesään mennessä siten, että laskuja lähetetään kolmen viikon välein, Mäkelä selvittää.

Järjestelmässä odottaa tällä hetkellä lähtöä elokuun laskut. Mäkelän mukaan elokuun laskut saadaan tämän hetkisen tiedon mukaan lähtemään joulukuun puolivälissä. Jos kolmen viikon tahdissa pysytään, syyskuun lasku tulee tammikuun alkupuolella. Joulukuun lasku tulee siis lähempänä kesää. Kolmen viikon tahti tarkoittaa, että laskuja voi tulla kaksi kuukaudessa.

– Myös kesälle voi jäädä joku lasku, Mäkelä toteaa.

Mäkelä sanoo kaupungin tiedostavan, että kaikilla ei ole rahaa säästössä laskuja varten.

– Vaikka olemme tiedottaneet asiasta, ymmärrämme etteivät ihmiset välttämättä ole ymmärtäneet varata rahaa säästöön.

Vantaan Sanomien tietojen mukaan kaupungin ja päiväkotien tiedotteet maksuasiasta eivät ole kesän jälkeen tavoittaneet kaikkia.

Mäkelä sanoo tilanteen olevan todella harmillinen. Vantaan varhaiskasvatuksessa on yli 12 000 lasta, joten asia koskettaa hyvin monia.

– Olemme valtavan pahoillamme tilanteesta ja teemme kaikkemme, ettei kenellekään perheelle tule näiden maksujen vuoksi ongelmia.

Mäkelä painottaa, että kaupunki on valmis siirtämään eräpäiviä, jos on tarvetta.

Lue lisää:

Päivähoitomaksut nousevat Vantaalla elokuusta lähtien

Vantaalle suunnitellaan kolmea uutta päiväkotia – yhteensä yli 500 paikkaa

Vantaalaisäiti kuskaa lapsia Pähkinärinteestä Kivistöön, koska lähimmät päiväkodit ovat täynnä – "Päivähoitotilanne on tällä alueella järkyttävä"