Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisokonnari tapaa nuoria junissa, asemilla ja Dixissä ja puuttuu häiritsevään käytökseen – ”Moni on sanonut että kysykää välillä mitä kuuluu”

Kokeilu kestää tammikuuhun.

Nuoria junissa ja asemilla tapaava VR:n uusi nuorisokonnarimalli saa lähijunaliikenteessä jatkoa.

Lähiliikennekonduktööri Johanna Heikkinen, 38, pitää laajentuneesta työnkuvastaan ja on yksi kahdeksasta nuorisokonnarista.

– Joka vuorossa olemme olleet aktiivisesti yhteydessä nuorten kanssa. Kuljemme heidän kanssaan junissa ja tapaamme asemilla kivassa ja neutraalissa ympäristössä.

Heikkisen työvuorolistaan nuorisokonnarivuoro osuu noin kerta viikkoon ja kestää 3–4 tuntia. Erityisiä ulkoisia tunnuksia ei ainakaan vielä ole. Nuorisokonnarit ovat pukeutuneet tavallisiin konduktöörin vaatteisiin. Ajatuksena on käydä aktiivista ja hyvähenkistä keskustelua nuorten kanssa.

Kesällä alkaneen kokeilun myötä moni nuori on tullut jo tutuksi. Mukavia kohtaamisia on syntynyt.

– Näemme paljon samoja nuoria. Moni tunnistaa jo meidät ja olemme tehneet yhdessä tiktok-videoitakin, hymähtää Heikkinen, joka on työskennellyt puolitoista vuotta konduktöörinä ja työskennellyt aiemmin Diakonissalaitoksella päihde- ja mielenterveyshoitajana.

Lähihoitaja näkee paljon yhtäläisyyttä nykyisessä ja aikaisemmassa työssään. Molemmissa tapahtuu kohtaamisia. Työ on ihmisläheistä.

Lue myös: Nuoret kokoontuvat nyt Dixissä – Nuorisotyö on huolissaan 11–12-vuotiaista, jotka viettävät iltoja asemalla

Helsingin juna-asemilla työ painottuu nuorison suosimiin kohtaamispaikkoihin, kuten Rautatieasemalle ja Triplaan. Vantaalla jalkaudutaan eniten Tikkurilan Dixiin ja Espoossa Leppävaaraan.

– Nuorisokonnarin työn tarkoitus on että kohtaamme kaikki nuoria, emme vain ongelmallisesti käyttäytyviä.

Nuoret liikkuvat junissa usein isoissa porukoissa. Kovaäänisen olemisen lisäksi tyypillistä on, että käytävillä juostaan ja junavaunua vaihdetaan asemalla vauhdilla ovien avauduttua. Häiritsevään käytökseen puututaan.

Keskustelua osan nuorten kanssa on pystytty käymään myös vähän vaikeimmistakin aiheista.

– Kun olemme kysyneet nuorilta, mitä haluaisivat heiltä kysyttävän, moni on sanonut että kysykää välillä mitä kuuluu. Kun nuorille jää meistä hyvä ja positiivinen kuva, on helpompi puuttua myös negatiivisiin asioihin, jos sellaista havaitaan.

Keskusteluissa on tuotu esille myös turvallisuusteemoja, kuten ilmiöksi nousseita vaarallisia junaratojen ylityksiä.