Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Sadat harrastajat surffaavat joka viikko sisätiloissa kauppakeskuksessa – Triplan kellarin lämpötila pidetään 27 asteessa ympäri vuoden ja kysymys sähkönkulutuksesta saa yritykset kiemurtelemaan

Triplan keinotekoiselle surffiaallolle paetaan marraskuun kaamosta.

Trooppinen lämpö ja kosteus tulvahtavat kasvoille välittömästi, kun ovi Triplan kauppakeskuksen alla olevaan elämyskeskukseen aukeaa. Silmien eteen avautuu Tyynenmeren lomakohteista muistuttava rantabaari ja useita kymmeniä metrejä beach volley -kenttiä. Lämpötila on ympäri vuoden 26–27 astetta.

Metroasemaa varten louhitussa luolassa toimii Biitsi.fi-sisähiekkaranta ja sisäsurffiaallosta tunnettu Surf House Helsinki.

Shortseihin ja t-paitaan pukeutunut Surf Housen työntekijä Pedro Rojas ottaa vastaan surffaamaan tulleita asiakkaita.

– Täällä käy päivittäin noin sata surffaajaa, hän kertoo.

Surf Housessa surffataan aaltokoneen tuottamassa virrassa. Pumput syöksevät vettä jopa 50 kilometrin tuntinopeudella.

–  Kolmen tunnin jälkeen aloin pysyä pystyssä. Kymmenen tunnin jälkeen aloin kokea, että osaan surffata, sanoo kolmisen vuotta lajia harrastanut Lauri Bauer, 35.

Molemmat yritykset välttelevät vastaamasta kysymyksiin, miten paljon lämmitys ja muut laitteet kuluttavat energiaa.

– Keinotekoinen surffausaalto kuluttaa runsaasti energiaa, Surf Housen kaupallinen johtaja Rasmus Wallden sanoo.

Energiakriisillä on ollut vaikutusta ainakin Surf Housen toimintaan. Surffituntien hintaa on nostettu ”eurolla tai parilla” ja surffausaallon käyttöä on vähennetty hiljaisimpina tunteina. Wallden sanoo, että sähkösopimus on vaihdettu tuulivoimaan muun muassa ympäristösyistä.

Biitsin liiketoimintajohtaja Taneli Nieminen sanoo, että osa lämmöstä otetaan talteen jo nyt. Uusia talteenottokeinoja harkitaan.

–  Energiatehokkuus on ollut mukana teknologian suunnittelussa alusta asti. Tuomalla etelän lämmön kaupunkien keskustoihin voimme ehkä osaltamme vähentää matkailun tarvetta, hän sanoo.

Pasilan lisäksi Biitsi toimii myös Salmisaaressa.

Nieminen arvioi, että lämpötilan laskeminen yöksi voi mahdollisesti maksaa jopa enemmän kuin tasainen korkea lämpötila. Tähän ei olisi hänen mukaansa edes aikaa.

– Meillä on toimintaa on lähes kellon ympäri. Aamun pelit alkavat kello 7 ja bileet loppuvat välillä kello 4.

Sekä Biitsin että Surf Housen tiloissa järjestetään yritystapahtumia ja bileitä, joissa esiintyy muun muassa suomiräp- ja reggae-artisteja.

Kuninkaantammessa asuva Lauri Bauer on surffannut aiemmin muutamia kertoja meressä.

– Lajit ovat puitteiltaan yllättävän erilaisia, koska vesi virtaa tässä eri suuntaan. Meressä aalto tulee takaapäin.

Parhaillaan Bauer valmistautuu joulukuussa järjestettäviin sisäsurffauskisoihin. Marraskuussa hän harjoitteli skeittauksestakin tuttua kickflip-hyppyä, jossa lauta pyörähtää surffaajan alla.

15-vuotias Aava Vanninen sai ensimmäisen surffituntinsa syntymäpäivälahjaksi vuosi sitten.

– Käyn täällä kerran kuukaudessa. Haluaisin päästä surffaamaan Australiaan, Kalasatamassa asuva Vanninen sanoo.

Pedro Rojas sanoo, että toisinaan Surf Housen baarin puolelle tulee ihmisiä tekemään vain töitä koneellaan.

– Emme velvoita ketään ostamaan mitään tai aja pois, jos haluaa tulla nauttimaan vain lämmöstä. Sellainen ei kuulu rantakulttuuriin, Rojas kertoo.