Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaalla on kova työ löytää tonttimaata, jolle rakennettaisiin koteja 2 000 uudelle asukkaalle Martinlaaksossa – "Emme pääse tavoitteeseen"

Kaupunki suunnittelee täydennysrakentamista aseman läheisyyteen.

Väestöennusteen mukaan Martinlaakson alueelle tarvitaan asuntoja 2 000 uudelle asukkaalle vuoteen 2030 mennessä. Nyt Vantaan kaavoittajat etsivät rakennusmaata, jonne näiden ihmisten kodit rakennetaan eikä se olekaan kovin helppo tehtävä.

– Missään Martinlaaksossa ei ole niin paljon maata, että saisimme kaikki asunnot sijoitettua. Emme pääse tavoitteeseen, myöntää asemakaava-arkkitehti Annakaisa Haanpää.

Se kuitenkin on selvää, että suurin osa asunnoista keskittyy aseman läheisyyteen hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden äärelle, kuten yleiskaavassa linjataan.

Alustavissa suunnitelmissa yksi neljäsosa kaikista 2 000 asunnosta voisi tulla maanpäällisen pysäköinnin paikalle ja saman verran parhaillaan vireillä olevien kaavamuutosten alueille Martinlaaksontien eteläpuolelle.

Mistä saadaan lopulle eli noin tuhannelle asunnolle tontteja, on vielä hämärän peitossa, kun pysäköintipaikkojenkaan muuttaminen rakennusmaaksi ei ole varmaa. Kaupunki on kartoittanut tiivistämismahdollisuuksia aseman vieressä sijaitsevien taloyhtiöiden kanssa.

– Olemme keskustelleet alueen taloyhtiöiden kanssa, ovatko ne kiinnostuneet tällaisesta mahdollisuudesta, mutta sitä ei ole ainakaan toistaiseksi ollut, Haanpää kertoo.

Kaavamuutoksia asuntorakentamiselle on vireillä Martinlaaksontien 24:een sekä Vihertie 44 –46:een ja 48:aan. Martinlaaksontien eteläpuolen maita omistaa kaupunki ja Vihertien kiinteistöt yksityinen maanomistaja.

Mitään konkreettista eikä sidottua ole vielä olemassa.

Lue myös: Vantaan toiseksi väkirikkain kaupunginosa uudistuu – Asunto-osakeyhtiöt eivät ole ainakaan vielä tarttuneet täydennysrakentamisen mahdollisuuksiin

Pisimmällä suunnittelu on Vihertiellä, jossa nykyiset asuin- ja liiketilat on tarkoitus purkaa ja rakennusoikeutta kasvattaa niin, että se mahdollistaa kaksi 2–4-kerroksista kaupunkivillaa Vihertielle ja viisi 4–9-kerroksista asuintaloa liike- ja toimitiloineen Louhelantien varrelle. Rakennusoikeutta alueelle voisi tulla yhteensä noin 10 000 kerrosneliömetriä.

Lisäksi viereinen Vihertie 48:n tontti muutetaan asuinpientalojen korttelialueesta kerrostalojen alueeksi noin 3 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeudella. Se voi mahdollisesti sisältää myös liiketiloja Louhelantien varella, sanoo Haanpää.

Aiemmin maanomistaja sai Vihertie 44–46:aan käyttötarkoituksen muutoksen, jonka mukaan liikerakennus olisi muutettu asunnoksi, mutta se hanke kariutui. Toisaalta purkamisellekaan ei löytynyt kulttuurihistoriallista tai rakennusteknistä estettä.

Omille mailleen Martinlaaksontie 24:een kaupunki suunnittelee niin sanottua kerroksellista asuinkorttelia.

– Se sisältää pienimittakaavaisia kaupunkitaloja sekä kerrostaloja. Korkeimmillaan talot olisivat 10–14-kerroksisia.

Lähiasukkaat eivät ole innostuneet ajatuksesta.

– Mitään konkreettista eikä sidottua ole vielä olemassa, Haanpää rauhoittelee.

Muutoinkin hän toteaa, että "ihan lähivuosina" ei ole tapahtumassa mitään, sillä nyt tehdään alueen taustatutkimuksia, kuten maaperätutkimuksia ja selvitetään radan vahvuuksia. Niitä tarvitaan asuntorakentamisen lisäksi uuden kulkuyhteyden rakentamista varten. Tutkimuksilla selviää, voidaanko juna-asemalta etelään Martinlaaksontien yli Viherpuistoon rakentaa kulkuyhteys.

Asuntojen lisäksi alueelle on tulossa kaupungin päiväkoti. Se rakennetaan Martinlaaksontien 26:een ja siihen on tulossa tilaa 190 lapselle. Päiväkodin on määrä olla valmis 2027.

– Nyt keskitymme päiväkotiin, Haanpää sanoo.

Muuta kuin päiväkoti pihoineen ei tontille mahdukaan, vaikka rakennuksesta tehdäänkin monikerroksinen.

Viime vuosina Martinlaaksoon on rakennettu runsaasti asuntoja Martinlaaksontien pohjoispuolelle, josta purettiin Martinkeskuksen ostoskeskus 2016.