Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vantaalta löytyneet vanhat tiilenpalat ovat täynnä tietoa – kissan tassun painauma kertoo satojen vuosien takaisesta arjesta maatilalla

Historiallisen kylätontin arkeologisten kaivausten ehkä yleisin löytö on tiili. Tiililöytöjen määrästä kertoo esimerkiksi Vantaan kaupunginmuseon vuoden 2012 Vantaanlaakson Mårtensbyn Lillaksen kaivausten tiilien yhteenlaskettu paino, joka oli reilu 1 800 kiloa.

Kaikkia tiiliä ei tietenkään otettu talteen. Suurin osa poistettiin jo kentällä punnitsemisen jälkeen. Muutamat mielenkiintoiset palat kuitenkin tallennettiin kokoelmiin muiden kaivauslöytöjen kanssa.

Joskus kaivauksilta löytyy kokonaisia tiiliskiviä, mutta yleensä tiilet ovat murskana. Usein tiiliä valmistettiin tiloilla itse. Monesta paikallismuseosta löytyy maatiloilta kerättyjä tiilimuotteja, joissa tiilet kuivatettiin auringossa ennen polttoa. Monessa tiilessä erottuu erilaisia painanteita kasveista, joita vasten tiilet ovat maassa kuivuessaan painautuneet.

Tiilissä erottaa välillä myös erilaisten eläinten jälkiä. Eläimet ovat liikkuneet tilojen ympäristössä ja saattaneet astua tiilimuoteissa olleeseen kosteaan saveen. Muistona siitä tiilistä voi löytää niin sorkanjälkiä kuin kissojen ja koirien tassunjälkiä.

Kissat näyttävät olleen suosittuja kotieläimiä Vantaan historiallisilla maatiloilla. Kissantassupainanteiden lisäksi tiloilta on arkeologisten kaivausten yhteydessä löytynyt kissojen luita. Kissat ovat olleet hyödyllisiä auttaessaan pitämään tuholaiseläimet poissa tilojen pihapiiristä. Sellaisia on varmasti ollut paljon, sillä löydettyjen eläinluiden joukossa on myös erilaisten jyrsijöiden, kuten isorotan, rotan ja kotihiiren luita.

Tiiliin on siis saattanut tallentua satoja vuosia vanhoja tilannekuvia vanhan maatilan elämästä. Ihmisten ja eläinten arki esiintyvät arkeologisten löytöjen kautta usein hyvin konkreettisesti.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.