Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Artsi on tosi eläväisen oloinen museo" – Tasokkaat näyttelyt sekä yleisötyö tekivät vaikutuksen Vantaan taidemuseon uuteen päällikköön

Artsin johtoon astuva Pauliina Kaasalainen käy itse taidenäyttelyissä välillä piipahdustekniikalla.

Vantaan taidemuseon uusi päällikkö siirtyy Onnista Artsiin. Lyhyet ja ytimekkäät nimet kummallakin, mutta muuten eroja joensuulaisen ja vantaalaisen taidemuseon välillä varmasti löytyy.

Lue myös: Artsin uusi pomo tulee Joensuun taidemuseosta – muutti Myyrmäkeen

– Artsi on aika uniikki, Pauliina Kaasalainen toteaa verratessaan museota koko pääkaupunkiseudunkin kenttään.

Hän kehuu museon profiloituneen hienosti katutaiteeseen ja performanssiin.

Joensuun taidemuseon intendenttinä Kaasalaisen työpaikkana oli 1800-luvun lopulla valmistunut uusrenessanssia edustava entinen lyseorakennus, Myyrmäessä miljöö on tyystin jotain muuta.

– Artsi on kiinnostavalla tavalla erilainen, uusi päällikkö kuittaa puitteet.

Pidän museotyöstä valtavasti.

– Museo itsessään on todella mielenkiintoinen ja syy siihen, miksi tänne hain. Näyttelypolitiikan saralla on tehty vakuuttavaa ammattityötä. Olen ollut erittäin vaikuttunut sen tasosta, kun olen viime vuosina pidettyjä näyttelyitä seurannut. Niissä on ollut yhteiskunnallisia aiheita ja nostettu esiin monenlaisia asioita.

Myös yleisötyö on tehnyt vaikutuksen.

– Artsi on tosi eläväisen oloinen museo.

Kaasalainen on lähtöisin Forssasta, jossa kasvoi teini-ikäiseksi.

– Sen jälkeen onkin tullut asuttua ympäri Suomea.

Jyväskylässä ja Helsingissä tutkintonsa suorittanut nelikymppinen filosofian ja kuvataiteen maisteri ei ota ensimmäistä kertaa tuntumaa Vantaaseen, sillä hän on asunut yhden kesän Tikkurilassa. Nyt hänen kotinsa sijaitsee ainakin toistaiseksi aivan Artsin naapurissa.

Oman taiteen tekemisen, maalaamisen ja installaatiot, Kaasalainen lopetti muutama vuosi sitten aloitettuaan intendenttinä Joensuussa.

– 2018 oli viimeinen näyttely. Päätös oli ihan selkeä ja helppo, koska molempia ei ehdi tehdä kunnolla. Pidän museotyöstä ihan valtavasti. Siihen liittyy niin laajoja ja monipuolisia kysymyksiä, että se alkoi vetää puoleensa enemmän. Museotyö on myös tiimityötä, kun omaa taidetta tekee useimmiten yksin.

Taiteilijana Kaasalaista on kiinnostanut paikkasidonnaisuus, se miten merkitykset rakentuvat suhteessa aikaan ja paikkaan. Siihen kiinnostukseen Artsi sopii kuin nenä päähän.

– Performanssi- ja katutaide ovat erittäin aika- ja paikkasidonnaisia, usein merkitykset muodostuvatkin juuri nyt eletyssä hetkessä.

Maanantaina hihat tositoimiin käärivä uusi päällikkö pitää Artsin ilmaista sisäänpääsyä mahtavana asiana.

– Todella kunnioitettava linjaus Vantaan kaupungilta, ei mitenkään itsestään selvä. Kun kaikki ovat oikeasti tervetulleita sisään matalalla kynnyksellä, se mahdollistaa myös piipahtelun. Olen esimerkiksi itse sellainen, että saatan haluta katsoa näyttelystä vain pienen palan kerrallaan. Ja välillä käydä katsomassa kiinnostavan näyttelyn useampaan kertaan.

Tosiseikoista esitetty tilanne -näyttely jatkuu Artsissa 8. tammikuuta asti. Diego Bruno ja Minna Henriksson tarkastelevat yhteisnäyttelyssään teostensa kautta poliittista vakaumusta ja yhteisöllistä sitoutumista.