Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Legendaarinen bändi perusti paikan, joka on baarin, saunan ja museon yhdistelmä – ”Meistä on paljon kuvia, kun saunomme studiolla”

Kulttiyhtyeen taru jatkuu Espoon Niittykummussa, kun metallimiehet perustivat faneille paikan tavata.

Täytyy myöntää, että on ollut makeeta sanoa kavereille, että tulkaa katsomaan, meillä on baari, sanoo Children of Bodom -yhtyeestä tunnettu rumpali Jaska Raatikainen.

Raatikainen on luvannut esitellä Espoon Niittykumpuun pari viikkoa sitten avautunutta Bodom Bar & Saunaa yhdessä basisti Henri Seppälän kanssa.

Musiikki soi taustalla, mutta se ei ole Children of Bodomia.

– Tämä ei ole suoranaisesti metallibaari. Haluamme, että kaikenlaisilla ihmisillä on mukava olla täällä, Raatikainen perustelee.

Toisaalta paikan toivotaan toimivan faneille paikkana, jossa tavata.

– Meillä on kansainvälisiä faneja, jotka ovat tutustuneet keikoillamme. Täällä he voivat tavata toisiaan, kun tapaaminen ei enää onnistu esimerkiksi Tavastialla, Seppälä sanoo.

Avajaisviikonloppu toi Niittykumpuun faneja Saksasta, Yhdysvalloista ja Skotlannista.

– Saunoin kahden skotlantilaisen kundin kanssa. Kundit olivat tulleet Suomeen meidän baarin takia ja saunoivat ensimmäistä kertaa elämässään, Seppälä kertoo.

Alun perin ajatuksissa oli museo, jossa esitellä vuonna 2019 hajonneen bändin uraan ja kiertueisiin liittyvää esineistöä, kuten palkintoja, soittimia ja lavarekvisiittaa.

Toisaalta ajatus omasta baarista oli kiehtonut erityisesti kosketinsoittaja Janne Wirmania ja yhtyeen vuonna 2020 menehtynyttä keulakuvaa Alexi Laihoa.

Pitkäaikaisesta haaveesta tuli totta, kun Jykä Peltonen ja Kimmo Helistö ottivat yhteyttä ja ehdottivat yhteistyötä. Peltosella on entuudestaan baareja ja Helistöllä kokemusta julkisten saunojen pyörittämisestä.

Bodom-baarin saunat on sisustettu eri levyjen värien ja teemojen mukaan. Esimerkiksi miesten saunassa pääsee bändin ensimmäisen Japanin kiertueen tunnelmiin vuoteen 1999.

– Olemme aina saunoneet porukalla. Meistä on paljon kuvia, kun saunomme studiolla, Seppälä kertoo.

Niittykummussa on esillä soittimia, kiertueilla mukana kiertänyt bäkkärikaappi, fanisälää, Alexi Laihon versioita lyriikoista – ja paljon muuta.

– Alexin kitara ja henkilökohtaiset kultalevyt, minun kitara, Jannen syntsa ja Jaskan rumpuja, Seppälä esittelee.

– Yhdestä Nordean avaamattomasta kirjekuoresta löytyi myös lyriikoita, joita Allu (Alexi Laiho) oli kirjoittanut. On kiva tuoda Allusta esiin myös tällaista puolta, Raatikainen kertoo.

Esineistöä luvataan myös tuoda lisää ja vaihtaa ennennäkemättömiin ajan mittaan. Ja suunnitteilla on iltoja, jolloin bändin jäsenet olisivat baarissa tavattavissa.

– Toivoisimme, että paikka eläisi vieraiden kautta ja että myös vieraiden kädenjälki voisi näkyä täällä. Olemme suunnitelleet jonkinlaisen käyntikorttiseinän tekemistä, Raatikainen kertoo.

Baarin lisäksi miehet kertovat perustaneensa perheitä. Raatikainen perheellistyi ensimmäisenä, ja hänellä on kaksi kouluikäistä tyttöä. Seppälällä on kaksi poikaa ja tyttö, joista nuorin on alle vuoden ikäinen, ja Wirmanilla kaksi pientä poikaa.

Raatikainen opiskelee parhaillaan Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä, Wirman puolestaan Aalto-yliopistossa arkkitehdiksi. Seppälä opiskeli maisteriksi jo ennen bändin hajoamista.

Myös soittaminen jatkuu. Seppälä soittaa toista levyään työstävässä Moon Shot -yhtyeessä ja Raatikainen Mercury Circle -yhtyeessä.

– Hyvällä fiiliksellä ollaan. Mieleen on tullut paljon hyviä muistoja ja hauskoja juttuja. Olen ylpeä, että saimme luotua tällaisen museon ja pystymme tuomaan esiin tätä kulttuurihistoriaa, Seppälä sanoo.

Bodom Bar & Sauna sijaitsee osoitteessa Merituulentie 35. Viereinen rakennustyömaa vaikeuttaa kulkua baariin, sillä Merituulentien pohjoispuolella sijaitseva kävelytie on toistaiseksi suljettu.