Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies liukastui huoltamon pihalla, etsii nyt tapaturman nähneitä – edessä todennäköisesti leikkaus

Jos sinulle sattuu liukastumisonnettomuus, ota silminnäkijöiden yhteystiedot heti ylös, kuvaa kaatumispaikka ja ilmoita tapahtumasta saman tien kiinteistön haltijalle.

– Näin vältyt ikävältä kiistelyltä tapaturman vastuusta, kuten minulle kävi, helsinkiläinen Sakari Yli-Rahko kertoo.

Yli-Rahko oli lauantaina aamupäivällä 19. marraskuuta Helsingin Pukinmäen Shellillä ilmaamassa autonsa renkaita.

– Pesuhallista ilmauspaikalle valunut vesi oli jäätynyt asfaltin pintaan. Liukastuin ja kaaduin selälleni jäiseen pihaan.

Yli-Rahko loukkasi kaatuessaan vasemman kyynärpäänsä.

– Sen seurauksena olkapään kiertäjälihas tai sen kalvo repesi. Näin diagnosoi Malmin sairaalan päivystävä lääkäri seuraavana päivänä.

– En heti tajunnut vamman vakavuutta. Särky tuli perässä, ja kättä ei voi nostaa vyötäröä ylemmäksi.

Huoltamon esihenkilö tokaisi, että milläpäs todistat asian.

Edessä on todennäköisesti leikkaus. Se selviää jatkotutkimuksessa magneettikuvauksen jälkeen.

Onnettomuuden vakavuuden selvittyä Yli-Rahko otti yhteyttä Pukinmäen Shellille, joka yllättäen kiisti koko tapauksen. Huoltoaseman esihenkilö vetosi siihen, ettei hän voi tietää, oliko tapaturma sattunut juuri heidän pihallaan.

– Huoltoasemalla on valvontakamerat ja pyysin tarkistamaan asian niiden nauhoista. Esimies väitti, ettei kameroiden toimintasäde ulotu ilmauspaikan luo. Lisäksi hän vetosi siihen, etten ollut heti ilmoittanut asiasta henkilökunnalle, vaan vasta seuraavana päivänä.

– Kysyessäni heidän vastuuvakuutuksestaan esihenkilö kiisti kokonaan huoltamon vastuun ja tokaisi vielä uudelleen, että milläpäs todistat asian.

Nyt Yli-Rahko vetoaakin, että tapauksen silminnäkijät ilmoittautuisivat.

– Kaatumiseni näki kaksi henkilöä, jotka tarjoutuivat auttamaan minut ylös. Toivottavasti saan heidän yhteystietonsa vaikkapa tämän lehden toimituksen kautta.

Pukinmäen Shellin esihenkilö kertoo, ettei hän voi ottaa kantaa asiaan, vaan pyytää ottamaan yhteyttä huoltoaseman kauppiaaseen.

Helsingin Uutiset ei tavoittanut kauppiasta eikä hän vastannut soittopyyntöön.

Shellin asemia operoivan St1:n viestinnästä kerrotaan, että tapahtumien kulkua on selvitetty asemalla asiakkaan kanssa.

– Valitettavasti emme voi kommentoida asiakkaan terveyteen liittyviä tietoja, viestintäjohtaja Stiina Tuunanen vastaa.

Yli-Rahko totesi torstaina, ettei häneen ole oltu uudestaan yhteydessä huoltoaseman tai ketjun taholta.

– Vain se ensimmäinen keskustelu on käyty, joka päättyi täydelliseen eripuraan, hän harmittelee.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen Oppaassa liukastumisvahinkojen korvaamisesta todetaan, että erityisen suurta huolellisuutta piha-alueen ja pysäköintipaikkojen kunnossapidon suhteen edellytetään liikekiinteistöjen omistajilta, koska tällaisella alueella liikkuu paljon ihmisiä. Siksi hiekoitus on uusittava tavallista useammin.

– Kiinteistön omistaja on yleensä se, joka on korvausvastuussa vahingoista. Vuokralainen, jolla on hallinnassaan koko kiinteistö, voi joutua korvausvastuuseen kuten kiinteistön omistaja, oppaassa kerrotaan.

Korvausvastuun syntyminen edellyttää kuitenkin tuottamusta eli sitä, että alueen kunnossapidosta vastuussa oleva taho olisi laiminlyönyt asianmukaisen liukkauden torjunnan.