Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt on kallista! Sähkön hinta tällä viikolla yli 35 senttiä/kWh – ja tässä on syy

Lämmityskauden käynnistyttyä ja sään kylmenemisen johdosta sähkönkulutus on kasvanut huomattavasti.

Energiapalveluyhtiö Väreen ennusteen mukaan sähkön tukkuhinnan markkinoilla ennustetaan olevan koko kuluvan viikon ajan arkipäivisin yli 35 senttiä kilowattitunnilta ja sähkönkulutus ylittänee 11 000 megawatin rajan torstaina ja perjantaina.

Väre kertoo ilmiöstä tiedotteessaan.

Tilanne säilyy Väreen mukaan kireänä sään jatkuessa normaalia kylmempänä kuluvalla viikolla. Tuulivoiman tuotanto on jäänyt viimeisen viikon aikana selvästi ennusteidenkin alle, eikä merkittävää tuotannon lisäystä ole näköpiirissä tälläkään viikolla.

Lisäksi itsenäisyyspäivän tienoilla sään ennustetaan kylmenevän entisestään. Näin ollen sähkönkäyttäjät ovat edelleen avainasemassa sähkön hinnan nousun rajoittamisessa kulutusta vähentämällä.

Suomessa sähkön tarjonnan ja kysynnän tasapaino on kireä koko kuluvan viikon ja tukkuhinnan nousu voimassa olevaan hintakattoon 4 euroa/kilowattitunti on lähellä. Jos kulutus olisi vain noin 500 megawattia enemmän, tai vastaavasti samankokoinen tuotantolaitos puuttuisi tarjonnasta, olisi sähkön tukkuhinta Suomessa noussut tänään 4 euroon/kilowattitunti.

Väreen toimitusjohtajan Juha Keski-Karhun mukaan kyseessä oleva marginaali ennen hinnan nousua kattohintaan on erittäin pieni, ja siksi kaikkien suomalaisten osallistuminen sähkön säästöön on hyvin tärkeää.

Esimerkiksi julkisuudessa esillä olleen Meri-Porin voimalaitoksen sähköntuotantoteho on reilu 500 megawattia. Suomen Datahubin mukaan Suomessa on n. 3,8 miljoonaa sähkösopimusta.

– Jos esimerkiksi haluaisimme Suomen sähköjärjestelmän kestävän Meri-Porin pitkäaikaisen vikaantumisen ja silti välttää riskin hinnan nousemisesta kattohintaan, tulisi jokaisen sopimuksenhaltijan vähentää sähkönkäyttöä samalla ajalla keskimäärin noin 130 wattia, Keski-Karhu muistuttaa tiedotteessa.

Kyseessä on tavalliselle sähkön käyttäjälle hyvin pieni kulutuksen muutos. Esimerkiksi kylpyhuoneiden lattialämmityksen tai auton lämmittämisen vähentämisellä, tai vaikka Moccamasterilla kahvin keittämättä jättämisellä kulutushuipputuntien aikana saadaan tämän kokoluokan säästöjä. Myös esimerkiksi viihde-elektroniikan käyttöä voi vähentää, ja kylmälaitteita säätää hieman pienemmälle.

– Jos kaikki suomalaiset osallistuvat sähkön säästöön, ei hinnannousun torjuminen ole ollenkaan mahdoton tehtävä. Tämän vuoksi on tärkeää, että tieto sähkön tarjonnan niukkuudesta ja tarvittavien uhrausten pienuudesta saavuttaa kaikki sähkönkäyttäjät yrityksistä ja kunnista kotitalouksiin, Juha Keski-Karhu toteaa tiedotteessa.