Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Mika Salosta oli tulla lätkäjätkä, mutta Keimolan radat äänet imaisivat Martsarin kasvatin – tätä ex-formulatähti tekee nykyisin

Martinlaaksossa kasvanut Mika Salo toimii nyt F1-tuomarina ja nuorten formulaopiskelijoiden kummina.

Keimolan moottoriradan äänet. Ne ratkaisivat, kun nuori Mika Salo pohti, jatkaako jääkiekkoa vai moottoriurheilua. Elettiin 1980-luvun alkua ja Salo oli yläasteikäinen. Martinlaaksossa Raivionsuonmäellä perheensä kanssa asunut Salo harrasti suurella intohimolla kumpaakin lajia.

– Molempiin lajeihin kuului jo silloin harjoittelu ympäri vuoden, joten piti valita, kumpaa jatkan. Moottoriradan ääni veti lopulta enemmän puoleensa, Salo kertoo.

Salo muistelee, että matka Keimolan radalle kävi joutuisasti.

– Martinlaaksosta Keimolaan oli paljon metsää. Mopolla pääsi hyvin metsien läpi radalle.

Salo sanoo Keimolan olleen täydellinen paikka harrastaa. Hän viettikin radalla kaiken vapaa-aikansa.

– Kun pääsin koulusta, menin radalle. Viihdyin siellä niin hyvin, että hain radalle kesätöihinkin, hän sanoo.

Kesätyöpoikana Salo ei osannut haaveillakaan, millaista uraa hän nyt 56-vuotiaana muistelisi. Salolla on takanaan yli 100 kilpailua Formula 1 -kisoissa. Lisäksi Salo on ajanut lukuisissa muissa sarjoissa ympäri maailmaa.

Uran huippuhetkiin kuuluu Ferrari-tallissa ajaminen. Salo kuvailee Ferrari-aikaa hienoksi, vaikkakin se vaati kovaa duunia.

– Moottoriautoilu ei ollut missään plääneissä lapsuudessa, kun mietin tulevaisuuden ammatteja. Se oli vain harrastus. Tykkäsin ajaa kilpaa ja satuin olemaan siinä hyvä, hän kertoo.

Salo kokee, että Vantaalta on ollut hyvä ponnistaa maailmalle. Ja hän ei ole ainoa. Kotikadulla Raivionsuonmäellä ikkunasta näkyi harrastuskaverin, Mika Häkkisen, koti. Häkkinen asui toisella puolella katua, josta lapset menivät eri kouluun.

– Kouluraja meni juuri meidän kadulla. Parillisten talonumeroiden lapset menivät kouluun Kivimäkeen ja parittomat Martsariin.

Häkkinen oli vuoden Saloa nuorempi.

Tykkäsin ajaa kilpaa ja satuin olemaan siinä hyvä.

– Meillä oli omat kaveripiirit kouluista, mutta radalla tutustuttiin ja paljon tehtiin juttuja yhdessä kotikulmilla, Salo muistelee.

Salo tietää, että on ainutlaatuista, että samalta kadulta ponnistaa kaksi maailmanluokan formulatähteä.

– Itse asiassa asuinalueella oli muutama muukin, jotka harrastivat cartingia. Meillä oli oma Raivionsuonmäen joukkue, jonka kanssa kierrettiin kisoja.

Vantaalla on Salon sydämessä tärkeä paikka.

– Martinlaakson koti on ensimmäinen, jonka muistan.

Perhe muutti Vantaalle Helsingin Munkkiniemestä, kun Salo oli viisivuotias. 16-vuotiaana hän lähti maailmalle.

– Sillä tiellä olen edelleen, hän kertoo.

Nykyään Salo asuu Virossa. Työ formuloiden parissa on jatkunut. Tällä hetkellä Salo työskentelee tuomarina Formula 1 -kilpailuissa. Lisäksi hän on tiiviisti mukana oman pojan formulauran rakentamisessa.

– Myös hän haluaa tehdä formuloista ammatin itselleen ja ajaa parhaillaan Japanissa Formula nelosia. Haluan tukea häntä niin paljon kuin pystyn. Kiva nähdä, kun poika tekee jotain mistä nauttii.

Salo kertoo jakavansa mielellään kokemuksiaan, jotta nuorten ei tarvitse kokea samoja virheitä, joita hän on joskus tehnyt. Tässä oli yksi syy, miksi Salo tänä syksynä lupautui Metropolia Motorsport -formulatiimin kummiksi.

Lue lisää: Vantaalla on ainutlaatuinen formulatiimi, jossa syntyy sähköformuloita – talli avaa ovet yleisölle, vieraaksi saapuu Mika Salo

Formulatiimi toimii Metropolia-ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampuksella.

– Olen seurannut heidän formulaopintoja kauan. On hienoa, että nuoret pystyvät opiskelemaan tätä lajia, sillä yleensä oppi tulee vain kokemuksen kautta, hän korostaa.

Kummina Salo haluaa olla opiskelijoille ennen kaikkea kontakti.

– Yritän avata ovia maailmalle, tasoittaa tietä. Haluan jakaa omia kokemuksiani. Opiskelijat saavat ottaa minuun yhteyttä aina kun haluavat.

Salon vanhemmat asuvat edelleen tutussa lapsuudenkodissa. Koska työ formulamaailmassa tarkoittaa paljon reissupäiviä, hän ehtii vain harvoin Martinlaaksoon kahvipöytään.

Lue lisää:

Muistatko vielä Mika–Mika-sarjan? Toinen osapuoli Mika Salo täyttää tänään 50

”Kilpa-autoilu on kontaktilajikin” – Mika Salo kiittelee F1:n uutta rankaisukäytäntöä

Vantaalaislupaus Rasmus Joutsimies tähtää formula ykkösiin – "F3 on realistinen tavoite jo ensi kaudelle"

Formula ykkösten tuntemattomimman suomalaiskuskin ura päättyi pettymykseen brittitallissa – "Koko tiimi oli täydellinen sekasotku"