Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tavalliset vantaalaiset valjastetaan syynäämään Hakunilan, Korson, Tikkurilan ja monen muun alueen kehittämistä – "Tämä on juuri sitä, mitä me asukkaat haluamme"

Suunnitelmissa on perustaa asukasryhmiä seuraamaan, että kaupungin suunnittelemat uudistukset etenevät Vantaalla.

Poliittiset ryhmät saivat Vantaalla idean, jota myös asukasaktiivit pitävät hyvänä.

Ideana on perustaa viidelle eri alueelle asukkaista koostuva seurantaryhmä. Ryhmä kommentoi alueiden kehittämissuunnitelmia ja valvoo, että suunnitelmat etenevät. Asukkaiden tieto valjastetaan siis kehittämistyön tueksi.

– Idea kuulostaa aivan järkeenkäyvältä, Hakunilan kyläaktiivi Jani "Rybä" Rytkönen toteaa.

Hän korostaa, ettei virkamiehillä ja päättäjillä ole koskaan liikaa tietoa asukkaiden mielipiteistä ja kokemuksista.

– Kyllähän mielipiteitä jo kerätään, mutta aina voi parantaa, Rytkönen sanoo.

Korson Kyläneuvostossa aktiivisesti toimivan Ari Tammen mielestä idea ei kuulosta hassummalta.

– Hyvä, että alueiden keskustojen kehittämistyö saa valvontaa ja aktiivista seurantaa.

Kehuja tulee myös Koivukylästä.

– Tämä on juuri sitä, mitä me asukkaat haluamme. Meillä on ajatuksia ja toiveita. Haluaisimme alueelle ratkaisuja ja ennen kaikkea oikeanlaista keskustelua, koivukyläläinen asukasaktiivi Paula Kaunismäki toteaa.

Myös Martinlaakson asukasyhdistyksen puheenjohtaja Nina Rapelon mielestä seurantaryhmien perustaminen on tervetullut uudistus. Hän korostaa asukkaiden tuntevan oman alueensa vahvuudet ja heikkoudet.

– Asukkailla on paljon ajatuksia ja ideoita, jotka tällä hetkellä menevät usein hukkaan. Seurantaryhmien avulla päättäjät saisivat arvokasta tietoa.

Rapelo muistuttaa Vantaan alueiden olevan keskenään hyvin erilaisia.

– Varsinkin Länsi-Vantaalla on viime aikoina ollut tuntemuksia, että päätöksenteko tapahtuu Itä-Vantaalla ja Itä-Vantaan ehdoilla. Päättäjät ovat usein itävantaalaisia. Länsi-Vantaalla koetaan, että päättäjät ja virkamiehet tekevät merkittäviäkin päätöksiä pitkälle tulevaisuuteen käymättä lainkaan länsivantaalaisilla alueilla, Rapelo kuvailee.

Puolueet nimeävät kunkin alueen seurantaryhmien jäsenet. Alueet ovat Myyrmäki-Martinlaakso, Kivistö-Aviapolis, Tikkurila, Korso-Koivukylä sekä Hakunila-Länsimäki.

Rytkönen toivoo, että Hakunila-Länsimäki ryhmässä on asukkaita molemmilta alueilta. Samaa viestiä tulee Korsosta.

– Saattaisi olla tarpeen perustaa jokaiselle keskusta-alueelle oma ryhmä. Esimerkiksi Koivukylän hyvin tunteva seurantaryhmän jäsen ei välttämättä tunne lainkaan Korson keskustan kehittämiseen liittyviä asioita ja päinvastoin, Tammi pohtii.

Martinlaakson Rapelo arvioi tilannetta Länsi-Vantaalla.

– Täytyy olla tarkkana, minkä kokoisia alueita ryhmät edustavat. Koko läntistä Vantaata ei voi kehittää Myyrmäen näkökulmasta.

Korsolainen Tammi katsoo, ettei poliittisten ryhmien nimittämien asukkaiden ryhmä yksin riitä. Keskustan kehittämisen seurantaan ja kommentointiin tulee ottaa mukaan alueen yhdistyksiä, seuroja ja erityisesti yrityksiä.

Kaunismäki heittää ilmoille toiveen, että ehkäpä Koivukylänkin kehittäminen saa asukkaiden mukaan ottamisen myötä vauhtia.

– Koivukylä asuinalueena jää usein unohduksiin. Esimerkiksi valtuutetut jalkautuvat alueelle, kun vaalit ovat edessä. Kun vaalit ovat ohi, heitä ei näy, paitsi jos varta vasten kutsutaan tilaisuuksiin.

Seuraryhmien perustamisesta ei ole tehty vielä päätöstä. Päätöksen tekee ja ryhmät nimeää kaupunginhallitus. Ryhmät kokoontuvat vuosittain noin 2–3 kertaa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.) korostaa, että idea on valtuustoryhmien yhteinen.

Kyse ei ole aivan uudesta asiasta, Vantaalla on aiemminkin ollut asukkaiden näkemyksiä kokoavia ryhmiä. Tahvanainen mainitsee aluetoimikunnat.

– Aviapoliksen aluetoimikunta otti aktiivisesti kantaa muun muassa Backaksen alueen kehittämiseen.

Asukkaista muodostettavat seurantaryhmät eivät tee varsinaisia päätöksiä, vaan niiden tehtävä on tukea alueen kehityksestä vastaavien virkamiesten työtä. Ryhmät voivat tuoda omia näkemyksiään, kun virkamiehet tekevät esityksiään poliitikkojen päätettäviksi. Niillä on myös mahdollisuus antaa lausuntoja lautakunnille ja kaupunginhallitukselle.

Uusien seurantaryhmien tarkoituksena on myös helpottaa lautakuntien ja kaupunginhallituksen jäsenten työtä. Ryhmät voivat tuoda omia näkemyksiään, kun virkamiehet tekevät esityksiään poliitikkojen päätettäviksi.

Tahvanaisen mielestä on hyvä, että alueiden asukkaat arvioivat esityksiä ennen kuin niistä tehdään päätöksiä.

Hän muistuttaa, että päättäjillä on usein pitkät listat käsiteltäviä asioita.

– Kolmen-neljän tunnin kokouksessa voi olla käsiteltävänä jopa 50 eri kohtaa. Kokouksessa on vain vähän aikaa keskittyä kuhunkin asiaan.

Tahvanainen kuitenkin huomauttaa, ettei asioita ratkaista kylmiltään, vaan niihin tutustutaan ennen kokousta.

Lue myös: Länsi-Vantaalla on piilossa helmi, joka halutaan loistoon: keskus, jossa kaikki palvelut ovat tulevaisuudessa 15 minuutin päässä

Havukosken "ikoninen rivistö" uhkaa harveta – Opiskelija-asuntojen omistaja pitää talojen korjaamista liian kalliina

Korson keskustan suunnittelussa polkaistaan "isompi pyörä" liikkeelle – "Ei meillä ole tappiomielialaa"

Alkaako tästä vihdoin Korson keskustan uudistuminen? Liikekeskus halutaan purkaa ja rakentaa sen tilalle asuntoja sekä liiketiloja.

Nämä uudet keinot estävät Vantaan lähiöitä rapistumasta – Toisiko muutos taas lisää pieniä asuntoja?