Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Kaupunginjohtajan tervehtiminen jännitti todella paljon" – Yli 5 000 lasta sai kutsun Vantaan itsenäisyyspäivän juhliin, katso kuvat ja videot juhlista

Vantaan kaupunginjohtajan itsenäisyysjuhlassa tanssittiin, pompittiin ja herkuteltiin.

Jännitystä oli ilmassa Myyrmäessä Vantaan Energia-areenalla torstaina, kun koululaiset odottelivat kaupunginjohtaja Ritva Viljasen itsenäisyysjuhlan alkua.

Tänä vuonna kättelyn sijaan lapset tervehtivät kaupungin johtoa kättä sydämellä pitäen ja hyvää itsenäisyyspäivää toivottaen.

– Kaupunginjohtajan tervehtiminen jännitti todella paljon! Mutta hyvin se meni, kertoi Kaivokselan koulun neljäsluokkalainen Amarachi Offomze.

Offomze oli iloinen päästessään juhlimaan. Hän on syntynyt Suomessa, mutta vanhemmat ovat kotoisin Afrikasta.

– Suomessa parasta ovat metsät ja se, että meillä on paljon ravintoa, hän sanoi.

Kaupunginjohtajan itsenäisyysvastaanotto järjestetään Vantaalla nyt neljättä kertaa. Itsenäisyysjuhliin on perinteisesti kutsuttu Vantaan neljäsluokkalaiset, mutta tänä vuonna kutsun saivat myös kaikki 5.-luokkalaiset, koska koronapandemian vuoksi juhlia ei voitu viime vuonna järjestää. Vuonna 2020 juhlat toteutettiin virtuaalisesti.

Torstain ja perjantain aikana järjestetään kaikkiaan neljä juhlaa, joissa 105-vuotiasta Suomea juhli laulaen ja tanssien noin 5 400 oppilasta ja 300 opettajaa.

Kaivokselan koulun 4A-luokan oppilas Roope Koivisto kertoi, että oli kiva tulla tärkeään juhlaan. Kehruuvalssin Koivisto kertoi osaavansa aika hyvin.

Lila Emback oli valmistautunut juhliin syömällä kunnon aamupalan ja laittamalla kauniin kampauksen.

– Käytiin äidin kanssa ostamassa uudet kengät, Piitu Mononen kertoi.

Seutulan koulun neljäsluokkalaisella Oskar Olavalla oli torstaiaamupäivän juhlassa kunniatehtävä. Olava oli yksi oppilaiden juhlapuheen puhujista.

– Minua ei jännitä, koska olen ollut neljä vuotta koulun hallituksessa, Olava sanoi reippaasti.

Itsenäisyysjuhlaa varten koululaiset ovat harjoitelleet tansseja, kuten kehruuvalssin. Vaskivuoren lukion Big Band soitti lasten toivomia kappaleita, joiden tahdissa sai vapaasti tanssia.

Kuten juhliin kuuluu, myös pientä herkkua oli tarjolla. Kakkupalaa koristi pieni Suomen lippu.

Juhla huipentui yllätysartistiin, joka tällä kertaa oli Viivi. Riemukas huuto paljasti, että kaupunki taisi onnistua yllätyksessään.

Kaivokselan koululaiset Inna Enback ja Viktoriia Sprut nauttivat juhlista. Enback sanoi harjoitelleensa tansseja kotonakin.

– On kivaa, että on tällaiset juhlat, joissa on paljon ihmisiä, tytöt kertoivat.

Neljä juhlaa kustantaa kaupungille noin 140 000 euroa.

– Vantaan kaupungille lapset ovat tärkeitä kuntalaisia ja heihin tulee panostaa. Juhlien kautta lapset oppivat juhlaperinteitä sekä -tapoja. On myös tärkeää, että lapset oppivat ymmärtämään, mitä tarkoittaa, että Suomi on itsenäinen valtio, kertoi Vantaan kaupungin kulttuurituottaja Hanna Nyman.