Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä käytä lämmintä vettä sähkökatkon aikana! – "Seuraukset voivat olla hengenvaarallisia"

Kaukolämpöä lämmitysmuotona käyttävissä taloyhtiöissä on hyvä muistuttaa asukkaita, että lämmintä vettä ei tule käyttää sähkökatkon aikana, huomauttaa Kiinteistöliitto Uusimaa tiedotteessaan.

Tänä talvena mahdollisiin sähkökatkoihin olisi syytä varautua jo hyvissä ajoin, sillä muuten tilanteessa on jopa ilmeinen hengenvaara, Kiinteistöliitto huomauttaa.

Teknisesti kyse on siitä, että jos sähkökatko tulee, lämmönjakokeskuksen venttiili jää siihen asentoon, missä se on ollut ennen virran katkeamista. Mikäli lämmintä vettä on käytetty paljon taloyhtiössä juuri ennen sähkökatkoa, lämmönjakokeskuksen venttiili on valmiiksi auki, jolloin se jää siihen asentoon. Kun venttiili jää auki ja säätölaite ei toimi sähkökatkon aikana, saattaa putkistoon päästä liian kuumaa vettä.

Ja kun joku talon asukkaista sähkökatkon aikana ottaa lämmintä vettä, voi pahimmillaan hanasta tulla jopa 100-asteista vettä. Lopputulokset voivat olla hengenvaarallisia.

– Pahin tilanne vaatii, että monta ikävää sattumaa tapahtuisi, mutta koska seuraukset voivat silloin olla hengenvaarallisia, lämmintä vettä ei tule käyttää kaukolämpötaloyhtiössä sähkökatkon aikana, huomauttaa Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Janne Laksola tiedotteessa.

Laksolalla on myös vinkki taloyhtiöille poikkeustilannetta varten.

– Jos taloyhtiö on uusimassa lämmönjakokeskusta, kannattaa ehdottomasti valita turvatoiminnolla varustettu venttiili, joka sähköjen katketessa sulkeutuu. Kustannus on pieni verrattaessa koko lämmönjakokeskuksen hintaan, hän neuvoo tiedotteessa.