Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Burkini- ja shortsikielto poistuu Vantaan uimahalleista – Samalla uintiaika pitenee ja kännykät kielletään

Uima-asujen vapautusta on odotettu ja toivottu jo vuosia.

Vantaan kaupunki sallii ensi vuoden alusta lähtien burkinin ja uimashortsien käytön uimahalleissaan. Tätä on toivottu ja odotettu, sillä monissa pääkaupunkiseudun kunnissa, kuten Espoossa, ne ovat olleet luvallisia jo pidempään.

– Haluamme nimenomaan yhtenäistää uima-asuun liittyviä ohjeistuksia seudun muiden kaupunkien kanssa, perustelee Vantaan liikuntapaikkamestari Annakaisa Kaartinen.

Uudella ohjeistuksella kaupunki haluaa myös helpottaa niiden henkilöiden käyntiä uimahallissa, jotka suosivat peittävämpää uima-asua.

– Esimerkiksi leikkaus- tai palovamma-arpien, avanteen tai muun syyn vuoksi. Uudistuksella halutaan laaja-alaisesti madaltaa kynnystä vesiliikunnan pariin, Kaartinen kiteyttää.

Kaartinen tarkentaa vielä, että tällä hetkellä Vantaan uimahalleissa voi uida uimapukukankaasta valmistetuissa ja uintiin tarkoitetuissa uimapuvuissa ja -housuissa sekä bikineissä ja kokovartalouimapuvuissa. Ensi vuoden alusta lähtien uima-asuiksi hyväksytään siis myös uimashortsit ja uintiin tarkoitettu lyhythelmainen burkini.

Vapaampien uima-asusääntöjen tarve on ollut tiedossa jo pidempään, mutta Vantaa on pitänyt kiinni naapurikuntia tiukemmista ohjeistuksista hygieniasääntöihin vedoten. Viimeksi sääntöjen löysäämistarve tuli esille Tasa-arvoista sporttia -hankkeen (2021–22) selvityksessä, joka tehtiin elokuussa.

Uudistuksella halutaan madaltaa kynnystä vesiliikunnan pariin.

– Selvityksen perusteella liikunnan palvelualueen johtoryhmälle tehtiin syyskuussa päätösehdotus burkinien ja uimashortsien sallimisesta Vantaan uimahalleissa. Viranhaltijapäätös ohjeistuksen muutoksesta tehtiin 11. marraskuuta.

Myös Vantaan Sanomien kolumnisti Salaado Qasim otti asian esille kirjoituksessaan lokakuun lopulla. Hän muistutti kolumnissaan yhdenvertaisuusvaltuutetun suositelleen 2019, että uimahallit sallisivat burkinin käytön. Qasim pitää naisten tasa-arvon kannalta tärkeänä, että myös burkinit hyväksytään uima-asuksi Vantaalla.

Lue myös: Vantaa ei taivu shortsisuositukseen – "Uima-asun tulee olla ihonmyötäinen"

Jo vuoden 2016 alussa Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto suositteli uimashortsien sallimista, mutta Vantaa ei silloin taipunut siihen. Voimaan jäi ohjeistus, että uima-asuksi kelpaa vain ihonmyötäinen, varsinainen uima-asu. Sillä pyrittiin estämään se, että kukaan ei tule esimerkiksi suoraan kuntosalilta samoissa vaatteissa altaaseen tai shortsien taskuista ei pääsisi veteen esineitä tai roskia.

– Olemme kuitenkin todenneet, että uimashortsit ovat tänä päivänä niin yleisiä, että niiden salliminen myös uimahalleissamme on perusteltua. Päätöksellä mahdollistetaan uiminen niille, jotka haluavat käyttää peittävämpää uima-asua, Kaartinen sanoo.

Se, että altaaseen tullaan puhtaissa uima-asuissa, pyritään varmistamaan ohjeistuksella.

Burkini- ja uimashortsikiellon päättyminen tulee voimaan vasta 1. tammikuuta 2023, vaikka päätös siitä tehtiin jo marraskuun alkupuolella. Syyksi Kaartinen kertoo sen, että halleille on ehdittävä saada uudet kuvalliset ohjeistukset luvallisista uima-asuista.

Ensi vuoden alusta uimahallien järjestyssääntöihin tulee sellainenkin muutos, että pesu- ja pukuhuoneissa ei saa käyttää puhelinta tai älylaitteita.

– Puhelimen käyttökiellolla pyritään luomaan turvallisempi liikuntatila ja ehkäisemään kiusaamista.

Lisäksi uintiaika pitenee puolestatoista tunnista kahteen tuntiin. Muutoksia ovat toivoneet asiakkaat.

Lue vielä: Uimahalli kieltää muslimiasut – keskustelu repesi