Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalaisten itsenäisyyspäivään kuuluu piirakkatalkoita, Linnan juhlia, esiintymisiä... – Ukrainan sota korostaa itsenäisyyden merkitystä

Juhlapäivää vietetään erilaisissa tunnelmissa kuin aiemmin.

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään ensi tiistaina aivan erilaisessa maailmantilanteessa kuin vuosi sitten. Venäjän helmikuussa alkanut hyökkäyssota Ukrainassa toi taistelut lähelle.

Jos joku piti kotimaan itsenäisyyttä aiemmin itsestäänselvyytenä, niin ei enää. Koronataudin kanssa on opittu pärjäämään viime vuotta paremmin, mutta Ukrainan sota vetää vakavaksi.

Kyselimme ihmisiltä tunnelmia itsenäisyyspäivän alla Tikkurilassa.

– On kyllä erilainen tunnelma kuin aiemmin, myöntää tikkurilalainen Heikki Salumäki.

– Itsenäisyys korostuu, vaikka itsenäisyyspäivä on ollut minulle aina tärkeä asia.

Salumäki kertoo olleensa mukana vapaaehtoisissa maanpuolustusjärjestöissä "isän perintönä". Presidentti Sauli Niinistön toimintaa näinä aikoina Salumäki kehuu "erittäin hienoksi".

Itsenäisyyspäivän aamuna Salumäki laulaa mieskuoro Vantasian riveissä Pyhän Laurin kirkossa ja sankarihaudoilla. Illalla sytytetään kynttilät ikkunalle ja syödään tavallista paremmin.

– Rouva katsoo Linnan juhlat alusta loppuun, Salumäki kertoo, ja voi hän niitä itsekin vilkuilla.

Itsenäisyyspäivä on varmasti monille entistä tärkeämpi.

Sara Ridansuu

Jokiniemessä asuva Paula Varpuaho on ylpeä Suomen itsenäisyydestä, vaikka häntä suututtaa, että EU silti määrää monesta asiasta. Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia hän pitää tyhmänä, joka vain tuhoaa.

Natosta Varpuaho ei innostu.

– Ihan sama olemmeko me Natossa vai sen takana.

Varpuahosta on ristiriitaista, että olemme valmiit maksamaan suuren summan Naton jäsenyydestä, mutta meillä ei ole rahaa hoitajien palkankorotuksiin.

Presidentin vastaanoton järjestämiselle Varpuaho tuhahtaa. Hänestä tuntuu oudolta, että toiset juhlivat ja herkuttelevat, kun toiset seisovat leipäjonossa. Mutta koska "presidentti on hieno", Varpuaho suo hänelle juhlat.

Vain etunimensä kertova Antti Kouvolasta istuu kahvilla kauppakeskus Tikkurissa ja kertoo olleensa aina maanpuolustushenkinen. Hän on seurannut Ukrainan tapahtumia epäuskoisena.

– Että tällaista voi tapahtua. Eniten surettaa ihmisten kohtalo ja infran tuhoaminen.

Antti toteaa myös, että "naapuri onkin pahempi kuin kuviteltiin" ja että hyvätahtoinen usko naapuriin on nyt mennyt.

Itsenäisyyspäivän viettoon Antilla ei ole vakiintuneita perinteitä. Hänestä päivän pääasia on lepääminen ja rennosti ottaminen.

Ruskeasannassa asuvalla Sara Ridansuulla on vuosittain toistuva ohjelma tiistaina: itsenäisyyspäivän piirakkatalkoot. Silloin Ridansuun anoppilassa kokoontuu kymmenisen ihmistä leipomaan riisipiirakoita jouluksi.

– Niitä tehdään 300–400.

Ja kyllä piirakoita maistellaan jo itsenäisyyspäivänä vähäsen.

– Ja illalla katsotaan Linnan juhlia.

Ridansuu kertoo, että hän on tietoisesti koittanut jättää Ukraina-uutisointia väliin, sillä aluksi uutiset ahdistivat ja mietityttivät niin paljon.

– Eikä sotaan voi vaikuttaa. Nyt täytyy keskittyä positiivisiin asioihin.

– Itsenäisyyspäivä on varmasti monille entistä tärkeämpi tänä vuonna, Ridansuu uskoo.