Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Miksi moni nuori lopettaa harrastuksen yläkouluikäisenä? Vantaalaisseurojen oivallus on saanut useat jatkamaan

Nuorten harrastusten lopettamisten taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä.

Moni nuori lopettaa pitkäaikaisen harrastuksen yläkouluikäisenä. Urheiluseuroissa tiedostetaan niin sanottu "drop out" -ilmiö. Koripalloseura PuHu Juniorit on Vantaalla onnistunut viime vuosina pitämään pojat mukana aiempaa pidempään.

– Aiemmin harrastajamäärät pojissa lähtivät laskemaan 12–13-vuoden iässä, mutta viime kausina laskua on tapahtunut vasta 15-vuotiaiden ikäluokan jälkeen, kertoo PuHu Junioreiden toiminnanjohtaja Janne Stude.

PuHussa yläkoulu- ja lukioiässä harrastuksen lopettaa noin puolet lapsista. Yhdessä ikäluokassa on keskimäärin 30–40 lasta. Poikia on saatu pidettyä mukana yhä pidempään perustamalla harrasteryhmiä kilparyhmien rinnalle. Kaikkiaan Vantaan PuHussa pelaa koripalloa yli 500 lasta ja nuorta.

– Olemme tarjonneet vähemmän tavoitteellisen harrastusvaihtoehdon myös vanhemmille poikien ikäluokille. Tämä vähentää lajin lopettamista kokonaan ja mahdollistaa koripalloharrastuksen aloittamisen vasta myöhemmällä iällä.

Studen mukaan seura onkin saanut viimeisen kahden kauden aikana myös 13–15-vuotiaita uusia koripalloilun harrastajia.

Lue myös: Huippuyksilöitä tavoittelevat harrastustoimijat saavat kritiikkiä Iceheartsissa aloittaneelta tutkijalta

Tyttöjen kohdalla drop out tulee aiemmin.

– Harrastajamäärien laskeva trendi alkaa tyttöpelaajilla jo 12–13-vuotiaiden ikäluokkien jälkeen.

Stude toivoo, että tulevaisuudessa seura pystyy tarjoamaan myös tytöille eritasoisia ryhmiä. Tyttöjä on seurassa vähemmän, eikä harrasteryhmiin riitä pelaajia.

Harrastuksen lopettamisen taustalla on Studen mukaan monenlaisia syitä. Lukiolaisilla opiskelu vie aikaa.

Palautteen täytyy olla kannustavaa.

– Tavoitteellinen toiminta vaatii sitoutumista ja motivaatiota Lisäksi useampaa lajia harrastavat joutuvat yläkouluiässä tekemään lajivalintoja ajankäytöllisistä syistä.

Studen mukaan motivoituneet ja tavoitteelliset nuoret pysyvät, jos valmennus ja olosuhteet ovat laadukkaat ja toiminta kilpailullista. Jos pelaaja kaipaa lisää haastetta, PuHussa tarjotaan mahdollisuus harjoitella ja pelata vanhemman ikäluokan kanssa. Jos lopettamisen syy on taloudellinen, seura pyrkii auttamaan perheitä erilaisin tukitoimin.

– Moni vaihtaa herkästi seuraa, jos taso on liian matala. Ennen lopettamispäätöstä pyritään aina varmistamaan, että asiasta on keskusteltu oman valmentajan kanssa. Nuorempien urheilijoiden kohdalla myös vanhemmat ovat mukana keskusteluissa.

Drop out -ilmiötä suurempana haasteena Stude kokee kuitenkin sen, että on lapsia ja nuoria, jotka eivät koskaan aloita mitään harrastusta.

– Jos drop out tapahtuu 15–16-vuotiaana, on menty harrastuksen parissa jo aika pitkä taival. Tällöin urheilullinen elämäntapa ei katoa. Meillä on liikaa nuoria, joilla ei ole mitään harrastusta ja tämä on iso yhteiskunnallinen ongelma, hän painottaa.

Myös jalkapalloseura VJS:ssa tunnistetaan drop out -ilmiö nuorten pelaajien kohdalla. VJS:n urheilutoimenjohtaja Sebastian Söderholmin mukaan pelaajista, jotka ovat mukana 14–vuotiaina, noin 20 prosenttia ovat lopettaneet ennen kuin ovat täysi-ikäisiä. VJS:ssa on harrastajia noin 1 500.

– Yleensä lopettamisia tulee eniten 15–16-vuotiaissa, mutta määrä myös vaihtelee paljon ikäluokittain, Söderholm kertoo.

Myös VJS on onnistunut viime kausien aikana vähentämään lopettaneiden pelaajien määrää.

– Olemme pystyneet pitämään kiinni pelaajista enemmän kuin esimerkiksi vuosi kaksi sitten, hän kertoo.

Söderholmin mukaan syy löytyy eri tasoisista joukkueista. Hän tietää, että yhtä taikakeinoa ei ole siihen, kuinka drop outeilta vältytään.

– Tärkeintä on, että lapsista ja nuorista välitetään aidosti.

Söderholm tietää, että drop out kuuluu harrastuksiin. Hän sanoo, että lukion vaativuus yllättää monet nuoret ja myös lajivalinnat voivat viedä toisen lajin pariin.

VJS tarjoaa 14-vuotiaasta lähtien talenttivalmennusta lahjakkaimmille nuorille.

– Pidämme erityishuolta lahjakkaista nuorista. Heille on lisäharjoituksia ja teemme tavoitteen asettelua. Lisäksi heille on henkistä valmennusta.

Emil Miettinen, 14, on harrastanut koripalloa PuHussa yli neljän vuoden ajan. Lopettaminen ei ole käynyt nuoren mielessä.

– Koripallo on kivaa ja meillä on hyvä joukkue, hän sanoo.

Miettinen harrastaa myös uintia, mutta koripallo on ykköslaji. Miettinen sanoo, että joukkuekaverit ovat pysyneet harrastuksen parissa, mutta alakouluikäisenä useampi lopetti oman harrastuksen. Valmentajille Miettisellä on selkeä neuvo, millä tavalla nuoret saadaan pysymään harrastuksissa mukana.

– Palautteen täytyy olla kannustavaa, hän korostaa.

Lue myös: Vantaa tarjoaa koululaisille nyt kymmeniä maksuttomia harrastuksia – tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia ja ehkäistä syrjäytymistä