Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Opiskelupaikat jäivät nuorena saamatta, mutta Lapin likasta kasvoi vähitellen yrittäjä ja sadan työntekijän johtaja Vantaalle

Siivouspalveluyrityksen toimitusjohtaja Aila Kaakkurivaara aloitti työuransa päiväkotiapulaisena. Vantaan yrittäjänaiset valitsi hänet Vuoden yrittäjänaiseksi.

Aila Kaakkurivaara, 61, on siivouspalveluyrityksensä toimitusjohtaja, jolla itselläänkin pysyy rätti kourassa. Siivouspyyhkeeseen hänen ei ole kuitenkaan tarvinnut tarttua työajalla enää pitkään aikaan.

– Aluksi lähdin itse paikkaamaan työntekijöitä, Kaakkurivaara kertoo vuonna 2022 Vantaalla perustetun H & A Team Oy:n alkuajoista.

Nyt on toisin.

– Sanotaan, että Aila ei saa tulla enää! Kun uusi kohde starttaa, yritän olla pois jaloista. Ehkä jotain roskiksia voin tyhjentää, yrittäjä naurahtaa.

Kittilän Alakylästä kotoisin olevasta Kaakkurivaarasta piti alun perin tulla jotain ihan muuta kuin siivousalan yrittäjä.

– Halusin rakennuspiirtäjäksi, mutta en päässyt kouluun.

Todistus ei ollut riittävän hyvä. Kampaajakoulu oli yksi vaihtoehto, mutta se ei häntä erityisemmin kiinnostanut. Sitten Pelastusarmeijan kersanttina työskennellyt äiti kyseli tutuiltaan Helsingin Kalliosta, että olisiko perheen nuorimmaiselle töitä. Olihan niitä, päiväkotiapulaisen paikka Pelastusarmeijan päiväkodissa ja toisen tytön kanssa jaettu työsuhdeasunto. Kotona hän oli oppinut perusasioita kodinhoidosta.

16-vuotias Lapin likka lähti etelään.

Alku oli ikävä.

– Alku oli ikävä. Ei minua oikeastaan pelottanut, mutta kaverit ja läheiset jäivät pohjoiseen.

Mutta onneksi Helsingissä oli sukulaisia, kuten serkku, ja kummitäti. Kun hän oli ollut noin vuoden verran töissä päiväkodissa, äiti soitti ja kertoi, että tytär pääsisi pohjoisessa emäntäkouluun. Mutta Kaakkurivaara päätti jäädä Helsinkiin. Hän oli hakenut lastenhoitajakouluun, mutta senkään ovet eivät auenneet.

Kaakkurivaara ei kuitenkaan jäänyt paikoilleen, vaan vaihtoi pian kotiapulaiseksi Käpylään.

– Sain työsuhdeasunnoksi yksiön. Se houkutteli.

Hän laittoi ruokaa, siivosi ja huolehti kolmesta alle kouluikäisestä lapsesta. Päiväkotiaika oli myös opettanut, miten lattioita hoidetaan ja puuro haudutetaan kypsäksi.

– Rouva opasti ruoanlaitossa ja opin muun muassa hyvän kanaviillokin laittamisen. Se oli kivaa aikaa.

Seuraavaksi Kaakkurivaara vaihtoi perheeseen, joka tarjosi työsuhdeasunnoksi kaksion Sörnäisistä. Sinne piti hankkia huonekaluja ja Kaakkurivaara aloitti päivätyön ohessa iltatyönä siivoushommat. Ja kun Kaakkurivaara oli antanut siivoukselle pikkusormensa, se vei vähitellen koko käden.

Ennen kuin hän siirtyi kokonaan siivousalalle, hän lopetti kotiapulaiset työt ja työskenteli vielä jonkin aikaa kanslistina Matkailun edistämiskeskuksessa.

Siivoustyön ohessa Kaakkurivaara on opiskellut kiinteistöjohtamisen tutkinnon ja sekä markkinointia, myyntiä ja taloutta. Enää keskikoulun huono todistus ei haitannut.

– Olen käytännön tekijä.

Työelämä ison siivousalan yrityksen palveluesimiehenä ja myöhemmin palvelujohtajana oli hektistä. Kaakkurivaara oli siinä vaiheessa myös pienen lapsen äiti sekä vaimo.

Vuonna 2002 tuli aika perustaa oma yritys, vaikka Kaakkurivaara ajatteli, että se on "aikamoinen riski".

– Mutta olinkin jo tavallaan ollut jonkinlainen yrittäjä.

Taakse katsoessaan hän on monesti miettinyt, että "mihin kaikkeen sitä on päänsä pistänyt".

Nykyisin Kaakkurivaara asuu avomiehensä kanssa Arabianrannassa. Myös avomies ja tytär työskentelevät H & A Teamissä, joka työllistää yhteensä noin sata henkeä.

Ei ihme, että Vantaan Yrittäjänaisten yhdistys valitsi Kaakkurivaaran Vuoden 2022 yrittäjänaiseksi. Valinnassa painotettiin muun muassa työllistävää vaikutusta ja ympäristöarvoja.