Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tämä automaatti toimii vain käteisellä rahalla – Vantaan ainoa bittimaatti löytyy Tikkurilasta

Kauppakeskus Dixissä Tikkurilassa on sijainnut Vantaan ainoa virtuaalivaluutan vaihtoautomaatti vuodesta 2016 lähtien. Se on bittimaatti, josta voi ostaa bitcoineja ja liteconeja sekä vaihtaa niitä euroiksi.

– Käyttäjiä on viikoittain, kertoo automaatteja hoitavan Prasos Cash Management Oy toimitusjohtaja Johan Moilanen.

Yhtiö on Coinmotion Oy:n tytäryhtiö.

Sen tarkemmin Moilanen ei bittimaatin käyttäjämääriä avaa, mutta toteaa, että kiinnostus kryptovaluuttoihin on viime aikoina kasvanut. Moilasen mukaan kryptovaluutat kiinnostavat ihmisiä kaksikymppisistä eläkeläisiin. Asiakkaiden alin ikäraja 18 vuotta.

Toisin kuin perinteisellä pankkiautomaatila, bittimaatilla eivät käy mitkään kortit. Automaatti ottaa vastaan vain käteistä rahaa seteleinä ja suoltaa ulos vain käteistä. Virtuaalivaluutan arvo määräytyy sen hetkisen bitstamp-pörssikurssin mukaan, jossa on mukana myös valuutanvaihtajan komissio. Bittimaatissa komissio on 2–15 prosenttia ostettavasta tai myytävästä summasta, markkinatilanteesta riippuen.

Jos haluaa ryhtyä käyttämään kryptovaluuttoja, pitää ensin tunnistautua asiakkaaksi pankkitunnuksilla. Jos transaktioita eli valuutan myyntejä tai ostoja on yhteensä yli 10 000 euron edestä, pitää jo rekisteröityä käyttäjäksi, Moilanen selostaa.

Bittimaatin kertanoston raja on enintään 5 000 euroa.

Kryptovaluutan ostaminen käy summasta riippumatta nopeasti. Mutta myynti voi vaatia uudelleen käynnin automaatilla, jos ei halua odottaa. Se johtuu siitä, että myyntitapahtuman varmennus käsittelyssä voi Moilasen mukaan kestää noin 10 minuutista puoleen tuntiin.

– Sanommekin asiakkaille, että kiire pitää unohtaa. Kiireessä tulee helposti käyttövirheitä.

Bittimaatin muut automaatit pääkaupunkiseudulla sijaitsevat Helsingissä Itäkeskuksessa ja Ruoholahdessa. Espoossa ei ole enää yhtään, koska Ison Omenan automaatti sijaitsi FinnVapen tiloissa ja liike sulki ovensa 1. heinäkuuta. Moilanen sanoo, että uusia ja lisää tiloja etsitään.

Koko maassa bittimaatteja on 14.

Lue myös: Bitcoin-huijaus tyhjensi iäkkään naisen tilit – poliisi varoittaa tuntemattomista soittajista

Yritys teki BitCoin-historiaa – kaupan arvo 140 000 euroa

Poliisi huolissaan, mihin Bitcoin-automaatteja käytetään – virtuaalivaluutoista tehtiin yli 1 000 rikosilmoitusta

Virtuaalivaluutalla tahkottu miljoonavoittoja Suomessa – Yle: Verottaja tutkii nyt veronkiertoa

Ville Hämäläisen bitcoinien arvo nousi lähes 20 000 dollariin, sitten tuli romahdus – "Tulin vähän ahneeksi ja aloin suunnitella kaikenlaisia ostoksia, ulkomaanmatkoja ja vapaaherran elämää"