Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun koronarajoitukset hellittivät, vantaalaisen siivousyrityksen johtaja ihmetteli, mihin siivoojat olivat kadonneet – "Olimme, että apua, mistä me saamme työntekijöitä"

Rajoitukset vähensivät siivouksen tarvetta ja siivoojia jouduttiin lomauttamaan. Kaikki eivät enää palanneet.

Siivousalalla on aina ollut työvoimapula, enemmän tai vähemmän, sanoo vantaalaisen H & A Team Oy:n toimitusjohtaja Aila Kaakkurivaara. Hänen siivouspalveluyrityksellään on kuitenkin riittänyt hyvin työntekijöitä, kunnes tuli korona. Siivoustyöt vähenivät 2020, kun ravintolat joutuivat sulkemaan ovensa ja toimistotyöläiset siirtyivät etätöihin. Lisäksi lähes kaikki koulut ja osa päiväkodeista pantiin kiinni. Siivoustyö jatkui normaalisti vain kaupoissa.

Työn vähenemisen vuoksi H & A Team joutui monen muun yrityksen tavoin lomauttamaan ihmisiä ja useat siivoojat etsivät töitä ruokalähetteinä.

– Jotkut olivat jo aiemminkin hankkineet siitä lisätuloja, Kaakkurivaara tietää.

Kun koronarajoitukset alkoivat hellittää, osa siivoojista oli jäänyt sille tielleen.

– Wolt ja Foodora veivät siivoojat. Tai näin oletamme.

Kun koronarajoitukset alkoivat hellittää, osa siivoojista oli jäänyt sille tielleen.

Kaakkurivaaran yrityksessä tuntui työntekijäpula, se sama, joka kiusaa varsinkin ravintoloita edelleen.

– Alku oli ihan katastrofi. Olimme, että apua, mistä me saamme työntekijöitä.

Sittemmin tilanne on helpottanut. Yrittäjä uskoo, että korona on nostanut siivousalan arvostusta.

Suurimmalla osalla H & A Teamin työntekijöistä on ulkomaalaistausta. Se, että yritys jo perustamisvaiheessa 2002 päätti, että ainoa kielitaitovaatimus on englanti, helpottaa työntekijöiden rekrytoimista.

– Meillä on töissä toistakymmentä kansallisuutta. Kaikki esihenkilömme ovat ulkomaalaistaustaisia ja ovat aloittaneet yrityksemme siivoojina, Kaakkurivaara kertoo.

Hän kehuu heitä tosi hyviksi työntekijöiksi.

– Mielestäni työ sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tekemään töitä puhtausalalla ja kasvamaan ammattilaiseksi.

Kaakkurivaara lisää, että työntekijöistä on tärkeä pitää huolta, sillä yrittäjä ei pärjää yksin, vaan tarvitsee apua ja tukea.

Siivousalalla työntekijät vaihtuvat välillä tiuhaan, mutta on myös pitkiä sitoutumisia. Työssä kasvetaan ja kouluttaudutaan. Kaakkurivaara on palkinnut jo useita esihenkilöitä 15 työvuodesta ja ensi vuoden henkilöstöjuhlassa palkitaan jo 20 työvuodestakin.

– Se on uskomattoman hienoa.