Vantaalainen Helsinge gymnasium on yltänyt kakkossijalle Suomen tietotoimisto STT:n valtakunnallisessa suurten lukioiden vertailussa.
Helsingin pitäjän kirkonkylässä sijaitseva ruotsinkielinen lukio haali vertailussa huippupisteet.
Tulokset saadaan vertailemalla ylioppilaskirjoitusten neljän pakollisen oppiaineen tuloksia lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin.
Syksyisessä vertailussa lasketaan, miten kevään ja syksyn ylioppilaat ovat menestyneet.
– Opiskelijamme ovat onnistuneet petraamaan erityisen hyvin arvosanojaan lukiovuosien aikana, selittää Helsinge gymnasiumin rehtori Johanna Blomstedt.
Helsinge gymnasium menestyi upeasti myös STT:n maakuntavertailussa: se oli Uudenmaan paras, kun huomioitiin sekä suuret että pienet lukiot. Myös viime vuonna vantaalaislukio nousi ykkössijalle.
Mikä on menestyksen salaisuus?
– Vaikea sanoa. Olemme suht pieni, 150 opiskelijan lukio, joten kaikki tulee meillä nähdyksi ja kuulluksi.
– Meillä on myös hyvä opettajaryhmä, ja olemme miettineet yhdessä, miten saamme iloa oppimiseen. Yksi konkreettinen keino on ollut se, että pyrimme antamaan heti suullista palautetta opiskelijalle töistä ja teksteistä, Blomstedt kertoo.
Rehtorin mukaan lukiossa on myös satsattu aiempaa enemmän prosessikirjoittamiseen eli tekstin tuottamiseen useassa työvaiheessa.
– Olemme antaneet opiskelijoille mahdollisuuden parantaa tuotoksiaan palautteiden jälkeen.
Suuriksi lasketaan lukiot, joista on valmistunut vähintään 51 ylioppilasta tämän vuoden aikana. Aiempina vuosina Helsinge gymnasium on luokiteltu pieneksi lukioksi, koska sieltä on valmistunut vuoden aikana hieman alle 50 ylioppilasta.
Tuoreessa STT:n lukiovertailussa ykköspaikan otti Turun Katedralskolan i Åbo ja kolmanneksi sijoittui helsinkiläinen Brändö gymnasium.
Muita vantaalaisia lukioita ei top 20 -listalle mahtunut Helsinge gymnasiumin lisäksi.
Lukiovertailuilla voidaan huomioida opiskelijoiden lähtötason vaikutusta ylioppilaskirjoitusten tuloksiin.
Pelkkiä yo-tuloksia vertaillessa kärki täyttyy lukioista, joihin tulee poikkeuksellisen opiskelutaitoisia opiskelijoita jo valmiiksi korkeilla keskiarvoilla.
STT on vertaillut pienten ja suurten suomalaislukioiden tuloksia erikseen syksystä 2018 lähtien ja tehnyt myös maakuntavertailuja.