Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla järjestetään sulkapallon huipputurnaus ja lajin harrastamisen olosuhteet ovat hyvät – sulkiksen kasvua uhkaa kuitenkin toinen mailapeli

Hallitsevana Suomen mestarina sulkapallon SM-joukkuekisoihin lähtenyt vantaalainen ja helsinkiläinen Badminton United taipui hopealle. Mitaleista huolimatta tärkeimmät arvot ovat nuoret ja harrastelijat.

– Hallitsevana mestarina olisi toivonut voittoa, mutta hopeakin on hieno juttu. Lähtökohtaisesti haluamme olla rakentamassa suomalaista sulkapalloa. Se lähtee siitä, että saisi nuoria ja harrastelijoita mukaan. Sieltä tulee huippuja, jos on tullakseen, seuran puheenjohtaja Mika Eriksson alleviivaa.

SM-kisat pelattiin Vantaalla, ja ensi vuoden lokakuussa kaupungissa pelataan kansainvälinen huipputurnaus. Super 500 -turnaus järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa.

– Haaste on se, miten saamme ihmiset katsomaan sitä. Lajia livenä nähdessä sen tajuaa, miten kovaa urheilua sulkapallo on. TV:n kautta se ei välity.

– Joten sen takia pitää olla enemmän kuin innoissaan, kun joku tekee sulkapallosta juttua. Mutta Suomen status on noussut kansainvälisen liiton silmissä, kun he antoivat meille tällaisen kisan. Se on mahtava juttu, Eriksson sanoo.

Badminton Unitedissa on viitisensataa jäsentä, joista puolet on junioreita. Eriksson on tyytyväinen siihen, että seura selvisi koronasta "yllättävän hyvin".

Sulkapallon pelaamiseen Rajakylän tenniskeskus on hyvä.

– Jengi on palannut pelaamaan, mutta enemmänkin mahtuisi aina.

Treeniolosuhteiden puolesta uusien laji-ihmisten olisi helppoa hypätä mukaan. Olosuhteissa ei pelaamisen puolesta ole moittimista, mutta esimerkiksi padel on lyönyt kapuloita rattaisiin.

– Sulkapallon pelaamiseen Rajakylän tenniskeskus on hyvä, Helsingin Talin hallissa vastaavasti on paljon tunkua.

– Padelissa on todella matala kynnys sen aloittamiselle. Se on enemmän seurustelulajin tyyppinen. Ja padeliin on rakennettu todella hienoja halleja.

Erikssonin mukaan sulkapallossa riittää kehitettävää kokonaiskuvassa. Hän ei kuitenkaan vaikuta siltä, että padelin tilanne loisi kateutta.

– Hienoja lajeja tulee lisää koko ajan. Toiminnan pitää olla laadukasta, mutta 500 jäsenen seuran pyörittäminen on pirun vaikeaa. Meillä on valmennuspäällikkö täysipäiväisenä – sitten pitäisi olla toiminnanjohtaja, aikuisten ja lasten toiminnasta vastaava ja niin edelleen. Palvelun laatu on kehittymisen paikka.

– Näiden toteutuminen on realismia, mutta meillä yksikkö on liian pieni ylläpitämiseen. Nuo vaatisivat yli 1 000 jäsenen yksikön. Kuukausi sitten espoolainen ESB torppasi seurojen yhdistämisen. Tässä tarvitsisi yhteistä tahtoa.

Jos on seuroissa toimistotyöntekijöitä kapeasti, sama tilanne on kentänkin puolella.

– Suomessa pitää olla kieli keskellä suuta, ja jollainhan menee nyt hermo. Mutta fakta on se, että Suomessa kärki on äärimmäisen kapea. Oikeasti huippujen lukumäärä mahtuu yhden käden sormiin.

Koska Suomessa absoluuttinen kärki on kapea, olisi maasta muutettava pois kansainvälistä menestystä halutessa. Esimerkiksi Tanskassa on laaja kärki, joten siellä voi kehittyä sisäisesti.

– Nella Nyqvist on huippumme. Tarvitsisimme huippu-urheilunkin takia lajin kehittämistä, ja se lähtee harrastajien saamisesta ja seuratasolla palveluiden tarjoamisesta.

Korjattu 19.12. klo 10.51: Muutettu kohtaa, jossa kerrottiin, että kuukausi sitten espoolainen EBT torppasi seurojen yhdistämisen. EBT eli Espoo Basket Team on koripalloseura. Korjattu virhe ja laitettu tilalle espoolainen ESB eli Espoon Sulkapallo-Badminton ry.