Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tammistoon ei saanut tehdä Prismaa – Nyt keskelle kauppoja aiotaan rakentaa raskasta liikennettä tuova logistiikkaterminaali

Kaava ei sallinnut ison päivittäistavarakaupan tuloa Tammistoon. Verkkokaupan logistiikkakeskukselle kaupunki näyttää vihreää valoa.

Tammistoon ostoksille tullut Tommi Heinonen kummastelee Vantaan kaupungin meininkiä. Prismaa ei saanut avata Tammistoon K-Citymarketin viereen, mutta lähes samalle paikalle on tulossa kokonaan uusi rakennus, verkkokaupan logistiikkakeskus.

– Jos Prisman pelättiin tuovan liikennettä, niin eikö logistiikkakeskuskin tuo liikennettä? Onhan tuo aika outoa toimintaa kaupungilta, Heinonen pohtii.

Lue myös: Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine korjaa, ettei Prisman tuloa torpattu sen tuoman liikenteen vuoksi, vaan kaavamääräysten. Samasta syystä logistiikkakeskuksen rakentaminen voidaan sallia Stadium Outletin ja K-Citymarket Tammiston väliin.

– Kaava määrää, ettei Tammiston alueelle saa tulla isoa päivittäistavaramyymälää, hypermarkettia. Suunniteltu logistiikkakeskus sen sijaan on kaavan mukainen, Laine selostaa.

Rakennuslupavaiheessa oleva uusi logistiikkakeskus tulee verkkokauppatilauksia toimittavan Budbeen käyttöön. Budbeen pääkonttorilta Ruotsista vastataan, ettei yritys halua kommentoida suunnitelmia ennen kuin rakennuslupa saa lainvoiman.

Laine mainitsee yrityksen luovan Tammistoon työpaikkoja. Suunnitelmien mukaan uusia työpaikkoja tulee nelisenkymmentä.

Ennen rakennusluvan myöntämistä kuullaan naapureita. Naapuritontin omistava Keskon Eläkekassa on lausunut suunnitelmista.

Meillä ei ole mitään hanketta vastaan.

– Meillä ei ole mitään hanketta vastaan, mutta halusimme ehdottaa punnittavaksi liikennejärjestelyä, Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Mika Sivula toteaa.

Keskon ehdotus oli, että logistiikkakeskuksesta ajettaisiin ulos tontin muista liittymistä, ei liittymästä, jota K-Citymarketin asiakkaat ja huoltoliikenne käyttävät.

– Se olisi mielestämme ollut liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta järkevää, Sivula sanoo.

Ehdotus ei kuitenkaan edennyt.

Tammistossa harvakseltaan ostoksilla käyvä Jenna Perämäki kuuntelee suunnitelmia kiinnostuneena. Hän ei ole kokenut Tammiston ruuhkia häiritseviksi. Perämäki kuitenkin myöntää, että tilanne olisi aivan toinen, jos hän asuisi lähistöllä, vaikkapa Tammiston kauppatien varteen vastavalmistuneessa kerrostalossa.

– Kyllähän tuollainen varasto varmasti tuo lisää liikennettä, Perämäki sanoo havainnekuvan nähtyään.

Samaa mieltä ovat Tammistossa asuva Anni Kukkanen ja "joen toisella puolella" asuva Henna Kukkanen.

– Tammiston kauppatiellä on jo nyt paljon liikennettä, Henna Kuokkanen sanoo.

Hän välttää ostoksille tuloa ruuhka-aikoina.

Rakennusluvasta saa valittaa, mutta logistiikkaterminaalin rakennustyöt haluttaisiin aloittaa jo ennen valitusajan umpeutumista. Syyksi lupahakemuksessa mainitaan se, että alueen maapohja on savea ja pehmeitä maa-aineksia, joten rakennusaika muodostuu pitkähköksi.

Sivulan mukaan ainakaan Kesko ei aio valittaa logistiikkakeskuksen rakennuslupapäätöksestä. Tilanne on siis nyt toinen kuin HOK-Elannon hakiessa lupaa Prismalle.

Lue myös: Tammiston hanke on jäissä – HOK-Elanto tahtoo Prismat Koivukylään ja Korsoon

Tammiston Prismasta valittaneet eivät luovuta – Hok-Elannon kiinteistöpomo: Aikataulu meni uusiksi

S-ketjulle voitto oikeudessa – Tammiston uusi Prisma-tavaratalo voi avautua jo vuoden päästä