Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko sähkö loppua Suomessa kylmänä talvipäivänä? – Riski on kasvanut, arvioi Fingrid

Riski sähköpulaan joutumisesta kylmänä talvipäivänä on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta. Arvio käy ilmi Fingridin päivitetystä raportista alkaneen talven osalta.

Fingridin tiedotteen mukaan kotimaista tuotantokapasiteettia on saatavilla aiemmin arvioitua vähemmän, mikä korostaa sähkön säästämisen ja käytön ajoittamisen tärkeyttä sähkön riittävyyden turvaamiseksi. Toisaalta sähkön ja lämmityksen yhteistuotanto CHP ei ole vielä täydessä käytössä, mutta kotimaisen sähkön tuotannon saatavuus on osoittautunut aiemmin tehtyä arviota vastaavaksi.

Meri-Porin voimalaitoksen käyttöönotto sekä Norjan vesivarastojen täyttyminen parantavat pohjoismaista tilannetta, Fingrid arvioi.

Sähkön käytön kulutushuippu tulevana talvena on arviolta 14 400 megawattia. Kulutus on hyvin riippuvainen lämpötilasta ja on tyypillisesti korkeimmillaan tammi-helmikuun pakkasilla. Arviossa on huomioitu syksyllä havaittu sähkön käytön väheneminen, mikä on seurausta kuluttajien sähkön säästämisestä.

– Olemme todenneet, että alkusyksystä tehty arvio kotimaisen sähköntuotannon saatavuudesta on oikea lukuun ottamatta Olkiluoto 3:n valitettavaa viivästymistä. Syksyllä alkanut sähkön säästäminen ja yritysten sekä kuntien vapaaehtoinen sähköjärjestelmän tuki -menetelmä parantavat kuitenkin näkymää talven sähkön riittävyyden kannalta huomattavasti.

– Toimenpiteillä pystymme ehkäisemään sähköpulan riskiä. Lisäksi merkittävä epävarmuustekijä sähkön riittävyydessä on tulevan talven säätila ja Etelä-Ruotsista tuotavan sähkön saatavuus, toteaa yhtiön tiedotteessa Fingridin voimajärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala.