Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huijarifirma vei Tiinalta rahat ja katosi kuin tuhka tuuleen – ”Minulla on todella petetty olo”

Kilpailu- ja kuluttajavirastolle sataa valituksia helsinkiläisyrityksestä.

Itä-Helsingissä asuva nelikymppinen Tiina haluaa varoittaa muita haksahtamasta samaan huijaukseen, johon hän itse joutui siivous- ja muuttopalveluita myyvän yrityksen kanssa.

Tiina jäi ilman ostamaansa palvelua, menetti rahansa eikä firmasta ole sen jälkeen kuulunut mitään.

Ongelmat alkoivat jo alkumetreillä, kun Tiina laittoi Helpdor-nimiselle yritykselle sähköpostia lokakuun alussa ja kertoi tarvitsevansa kotonaan pienehkölle muutostyölle tekijän.

– Yrityksestä vastattiin nopeasti, että onnistuu. Ihmettelinkin sitä hieman, koska he eivät kyselleet mitään lisätietoja työstä.

Sähköpostiin vastasi ”Juho K” vielä samana päivänä. Työn kestoksi arvioitiin kaksi tuntia. ”Handymanin” tuntihinta oli 56 euroa eli arviolaskun loppusummaksi tuli 112 euroa.

– Vastasin, että hieno homma. Hetken päästä saapuikin jo lasku sähköpostiini. Eräpäivä oli vielä samana päivänä. Maksamalla kuulemma vahvistaisin tilauksen.

Firmasta vastattiin vielä samana päivänä. Lasku oli kuitenkin maksettava heti.

– Voit heti käydä vahvistamassa (tilauksen) maksamalla arviolaskun, niin saamme sen tekijän työkalenteriin mahdollisimman nopeasti, Juho K. viestitti.

Tästä alkoivat vaikeudet. Rahojen maksamisen jälkeen Tiina tiedusteli, miten asiassa voitaisiin edetä. Hän sai yhden lyhyen vastauksen, jossa kuvattiin remontin tekijän olevan yhteydessä.

Tämän jälkeen kukaan ei enää vastannut yhteydenottoihin. Kukaan ei myöskään tullut tekemään sovittua työtä. Helsingin Uutiset on nähnyt tilausvahvistuksen, arviolaskun sekä yrityksen kanssa käydyn sähköpostikeskustelun.

Eräpäivä oli vielä samana päivänä.

HU yritti tavoittaa Sörnäisiin rekisteröidyn Helpdorin edustajaa. Yrityksen numero ei ole käytössä. Toisessa numerossa oli automaattinen englanninkielinen vastaajaviesti.

Helpdor kuitenkin mainostaa edelleen palveluitaan verkossa.

Taloustietojen mukaan yrityksen toimitusjohtaja on Juho Kyröläinen. Vuonna 2017 perustetun Helpdorin liikevaihto oli viime vuonna 857 000. Tilikauden tulos painui sen sijaan pahasti pakkaselle ja oli miinuksella238 000 euroa.

Tiina on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja kokee tulleensa huijatuksi.

– Tähän mennessä minulle oli käynyt jo selväksi, että olin tullut huijatuksi, enkä koskaan tule saamaan rahojani takaisin.

Hän on ollut yhteydessä myös kuluttaja-asiamieheen.

Helpdor on tuttu myös Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV). Lakimies Satu Wideen kertoo, että virastolle on tullut lukuisia valituksia yrityksestä.

– Niitä tulee meille jatkuvasti. Noin kymmenkunta kuukausittain.

Valituksissa palvelun toteutuksessa koetaan puutteita tai se ei ole toteutunut lainkaan. Myös laskun ennakkomaksamisesta tulee palautetta.

KKV tiedotti helmikuussa kuluttajien kokemista ongelmista yrityksen kanssa. Syyskuussa kuluttaja-asiamies julkaisi varoitustiedotteen yrityksen toimintaan liittyen.

– Neuvotteluista huolimatta yritys ei ole korjannut toimintaansa lainmukaiseksi. Siksi päätimme varoittaa kuluttajia. Varoitus on meiltä jo vakava signaali, sanoo Wideen.

Ongelmien taustalla on muun muassa se, että Helpdor näkee olevansa pelkkä palveluiden välittäjä, eikä niiden myyjä.

– Kuluttajalle on jäänyt epäselväksi, kenen kanssa sopimus on tehty.

KKV on puuttunut myös Helpdorin ”kohtuuttomiin sopimusehtoihin”. Kuluttaja-asiamies on vaatinut, että Helpdor luopuu 25 prosentin peruuttamismaksusta. Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajalla on etämyynnissä pääsääntöisesti 14 vuorokautta aikaa perua sopimus maksuttomasti.

Tällä hetkellä KKV seuraa tilannetta ja ryhtyy tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin.

– Viime kädessä voimme harkita asian viemistä markkinaoikeuteen, Wideen sanoo.

Miksi asiaa ei ole lähdetty jo viemään oikeuteen, kun huijauksen kohteita on jo niin paljon?

– Kuluttaja-asiamiehellä on neuvotteluvelvollisuus. Ensisijaisesti se pyrkii saamaan yrityksen luopumaan lainvastaisesta menettelystä neuvotteluiden avulla.

Tiina toivoo, ettei kukaan enää joutuisi yrityksen huijauksen kohteeksi.

– Minulla on todella petetty olo. Toivon, että yritys saataisiin liiketoimintakieltoon. Mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Tiinan nimi on muutettu.