Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä ovat merkittävimmät Vantaalle lähivuosina rakennettavat liikuntapaikat – kaupungin kärkihanke maksaa 44 miljoonaa euroa

Juuso Nikula on lähdössä sivakoimaan Hakunilan urheilupuiston maisemissa.

– Tämä on kolmas hiihtokerta täällä tänä talvena, ja ajattelin hiihtää nyt parikymmentä kilometriä, Hakunilassa opettajan sijaisena työskentelevä mies kertoo.

Työkoneet pauhaavat liikuntapuistossa. Vantaan kaupunki kehittää Hakunilan urheilupuistoa nyt monin tavoin: sinne rakennetaan kaukalotekojäätä, isoa tekojäätä ja hiekkatekonurmea. Frisbeegolfratakin on tulossa ensi vuonna.

Nikulan mielestä Hakunilan hiihtopuitteet ovat kunnossa ja on ”mahtava juttu”, että aluetta kehitetään lisää.

– Se on koulunkin näkökulmasta hienoa. Tänne voi tulla helposti oppilaiden kanssa retkelle. Harmi vain, ettei tekojää ole vielä valmis.

Ensi vuonna valmistuvien tekojäiden ja -nurmen hintalappu on 4,18 miljoonaa euroa. Frisbeegolfrata taas kustantaa 75 000 euroa.

Muuallekin Vantaalle on tulossa useita rakentamishankkeita, jotka laajentavat kaupungin liikuntapaikkatarjontaa huomattavasti. Vantaan liikuntapäällikkö Anu Jokela kertoo, että hankkeet parantavat vesiliikunnan, palloilulajien, voimistelun ja erilaisten ulkolajien harrastamisen mahdollisuuksia.

– Kaupungin lähivuosien hankkeista merkittävimmät ovat Elmon uimahalli, Hakunilan urheilupuiston ulkoliikuntapalvelut, Koillis-Vantaan liikuntahalli ja lähiliikuntapaikkojen verkoston kehittäminen, Jokela summaa.

Kustannusarviotakaan ei voi sanoa, koska maailmantilanne on nyt aika hullu.

Asolan ja Korson väliin tulevan Elmon urheilupuiston rakentamista valmistelevat työt käynnistyvät vuodenvaihteessa. Samalla siellä tehdään rakennuspaikka yksityiselle jäähallille.

– Urheilupuiston esirakentamistyöt valmistuvat 2023 Elmontiellä, ja niiden kustannusarvio on 3,5 miljoonaa euroa.

Suunnittelussa on useita isoja liikuntahankkeita, joista on jo tehty investointipäätökset. Valtaosa hankkeista on kaupungin omia. Näistä suurin, 44 miljoonan euron Elmon uimahalli, rakennetaan Elmontie 14:ään vuosina 2023–2025.

Yksityisiä suurhankkeita ovat Elmon jäähalli, monitoimiareena Arena 3.3 ja Myyrmäen padel- ja liikuntahalli.

– Arena 3.3. on suunnitteilla Kivistön keskustaan kehäradan eteläpuolelle, Hämeenlinnanväylän ja Vantaankoskentien väliin ja liikunta- ja padel-halli Myyrmäen urheilupuistoon Energia-areenan ja jalkapallostadionin väliin, Jokela kertoo.

Jäähallin odotetaan olevan käyttövalmis aikaisintaan vuoden 2025 alussa. Hankkeesta on kiinnostunut Luotsi Invest Oy.

Arena Oy:n alkuperäisenä tavoitteena on ollut, että se alkaa rakentaa monitoimiareenaa ensi vuonna. Nykyinen maailmantilanne on kuitenkin pelotellut rahoittajat varovaisiksi.

– Arena 3.3:n meille kerrottu kustannusarvio on noin 130 miljoonaa euroa, sisältäen myös hotellin ja parkkihallin. Jäähallin meille kerrottu kustannusarvio on noin 10 miljoonaa euroa, sanoo Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

Myyrmäen padel- ja liikuntahallia edistää Vantaan Areena Oy:n osakekannan ostanut Padel House Oy. Hallituksen jäsen Tommi Vilhunen kertoo, että lupaprosessi on kesken ja aikataulu auki.

– Tavoitteena on, että halli avautuu käyttöön 2024.

Vilhusen mukaan padelin lisäksi hallissa voi harrastaa muitakin lajeja, mutta niiistä ei voida vielä kertoa.

– Kustannusarviotakaan ei voi sanoa, koska maailmantilanne on nyt aika hullu.

Jokelan mukaan kaupunki neuvottelee muistakin padel-hankkeista, joiden tiedot tarkentuvat myöhemmin.

Lisäksi Kenraalinpuiston tekonurmi uusitaan Kivistössä ensi vuoden aikana, ja samalla tehdään muita aluetöitä. Työt maksavat 300 000 euroa.

Pehtoorinpuiston lähiliikuntapaikka rakennetaan Veromäkeen. Se maksaa 250 000 euroa, aikataulu on auki.

Koillis-Vantaan liikuntahallia aletaan suunnitella ensi vuonna Leppäkorpeen. Lisäksi eri puolille Vantaata asennetaan ensi vuonna ulkokuntoilulaitteita.

Myös päiväkotien ja koulujen pihoille tulee erilaisia liikunnallisia kohteita.