Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuka saa toimia hyvinvointialueella päättäjänä? – Martinlaakson terveysasemalla lääkärinä työskentelevä Olga irtisanoutui epäselvän tilanteen vuoksi

Tammikuussa aloittavalla hyvinvointialueella työskentelevät, kuten lääkärit ja sairaanhoitajat, eivät ehkä kelpaakaan luottamushenkilöiksi aluehallitukseen.

Valtiovarainministeriö on lähettänyt hyvinvointialueille ohjeistuksen, jossa on esitetty, että hyvinvointialueen työntekijä ei voisi olla aluehallituksen jäsen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallituksen varapuheenjohtaja Olga Gilbert (vihr.) työskentelee tällä hetkellä lääkärinä Martinlaakson terveysasemalla, mutta enää vain hetken. Epäselvän tilanteen vuoksi Gilbert päätti irtisanoutua ja on töissä vuodenvaihteeseen asti.

– On ollut henkilökohtaisesti todella raskasta, että jouduin tekemään tällaisen valinnan, Gilbert sanoo.

Gilbert on työskennellyt lähes koko lääkärin uransa vuodesta 2014 lähtien Martinlaakson terveysasemalla ja viihtynyt hyvin.

– Olisin halunnut jatkaa.

Ongelmallinen tilanne on syntynyt siitä, että aluehallitus päättää myös henkilöstöasioista. Kunnissa on erillisiä lautakuntia, joissa käsitellään henkilöstöasioita, mutta hyvinvointialueella ei näin ole.

– Silloin kun minut valittiin hyvinvointialueen aluevaltuustoon, olin toistuvasti hyvinvointialueiden viranhaltioihin yhteydessä siitä, miten lakia sovelletaan. Viranhaltijat totesivat, että voitte hyvin tehdä luottamuspaikkavalinnat tälle vuodelle, sillä vaalikelpoisuusongelmaa ei ole vielä tänä vuonna ja selvitämme asiaa ensi vuoden osalta, Gilbert sanoo.

Olen aika monet itkut itkenyt.

– Ymmärsin kyllä, että jos otan varapuheenjohtajan paikan vastaan, joudun huonossa tapauksessa lopettamaan lääkärintyöt, hän jatkaa.

Gilbert kokee, että soppa on syntynyt, koska lainsäädännössä on tapahtunut virhe. Hän sanoo, että tarkoituksena on ollut säätää hyvinvointialueelle vaalikelpoisuutta koskeva laki vastaamaan kunnissa olevaa lakia.

– Ymmärrän eturistiriita-ajatuksen. Yleensä aluehallituksessa ei kuitenkaan käsitellä yksikkötason tai yhden ammattikunnan asioita, kuten vaikkapa hyvinvointialueen lääkäreiden asioita. Ja jos käsiteltäisiin, tietenkin jääväisin itseni pois.

Suomen Lääkäriliitto otti viime viikolla kantaa valtiovarainministeriön ohjeeseen. Lääkäriliitto vetosi voimakkaasti aluehallitukseen valittuihin hyvinvointialueen työntekijöihin, että he säilyttäisivät paikkansa, kunnes asia on lopullisesti selvitetty.

Jos Gilbert olisi jatkanut lääkärin virassaan Martinlaakson terveysasemalla, hänet olisi tämänhetkisten tietojen valossa todennäköisesti erotettu aluehallituksesta. Gilbert arvelee, että näin tulee eri hyvinvointialueilla käymään.

– Silloin erottaminen saatetaan riitauttaa ja saadaan oikeuden päätös asiaan. Mutta se on kaikille raskas prosessi, enkä ollut itse valmis olemaan ennakkotapaus.

Gilbert kokee, että varapuheenjohtajana hänellä on suuri vastuu, sillä tarve sijaistaa puheenjohtajaa voi tulla koska tahansa. Se vaikutti päätökseen irtisanoutua.

– Ajattelen, että näin pystyn auttamaan isompaa joukkoa ihmisiä ja puuttumaan juurisyihin, jotka vaikuttavat sairauksien syntyyn. Minut on vankalla tuella äänestetty hyvinvointialueelle ja siksikin haluan hoitaa tämän luottamustehtävä. On myös tärkeää, että asioista on päättämässä sotealan ammattilaisia, jotka ymmärtävät ammattilaisten arkea ja tietävät mitä asioita pitää muuttaa, jotta henkilöstövaje saadaan korjattua.

Päätös ei kuitenkaan ollut helppo.

– Olen aika monet itkut itkenyt, myös potilaiden kanssa, joiden kanssa on pitkään kuljettu yhdessä. Meillä on todella hyvä työyhteisö ja paras esihenkilö, joka minulla on koskaan ollut.

Gilbert jatkaa lääkärin työtä tammikuusta eteenpäin Husissa Jorvin sairaalan päivystyksessä. Lisäksi hän opettaa lääketiedettä Helsingin yliopistossa.

Lue lisää:

Nyt se on varmaa: Lääkärimaksut pysyvät hyvinvointialueella valtaosin nykyisellä tasolla, maksimikorotuksista luovuttiin

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutetut pohtivat nyt, kuka päättää ja mistä – Lautakuntien rooli pienenee nykyisestä

Hyvinvointialue sai toimialajohtajat, terveyspalvelujen pomon pesti ratkaistiin lopulta arvonnalla – johtajilla lähes kymppitonnin kuukausipalkka