Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Riistanhoitoyhdistys: Hämeenkylässä tehtiin äskettäin varma susihavainto – Kivistöstä taas soiteltiin hätäkeskukseen sudelta näyttäneen koiran takia

Vantaalla on tehty tänä vuonna kolme varmennettua susihavaintoa.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Juhani Laitinen kertoo, että parisen viikkoa sitten riistakamera otti kuvan sudesta Hämeenkylässä pellolla lähellä Askistoa ja Espoon Odilampea.

– Se ei ollut oma riistakamerani, mutta kuvan perusteella se oli niin susi kuin eläimen pystyy sudeksi toteamaan. Viime keväänä samaan riistakameraan tallentui kuva kahdesta sudesta, Laitinen kertoo.

Viime maaliskuussa Sotungissa kulki todistetusti viiden suden lauma.

– Lauma oli nähty ensin Kotkassa ja Porvoossa, ja sitten se liikkui Vantaalla. Ulkoilija teki oikein ilmoittaessaan havaitsemastaan laumasta nopeasti riistanhoitoyhdistykseen. Pystyin varmentamaan lumen jälkikuviosta, että kyseessä oli susilauma. Lauma kulki pellolla, josta oli matkaa lähimpään taloon ehkä 300 metriä, Laitinen selvittää.

Laitisen tietoon tulee susihavaintoja eri puolilta Vantaata silloin tällöin. Viime kuukausina hän on saanut joitakin ilmoituksia, joiden kohdalla ei ole pystytty varmistamaan, että eläin oli susi.

Mielenkiintoinen tuore tapaus sattui noin viikko sitten Ylästössä.

– Ihmetyttää, että susihavaintoja on tehty siellä omakotitalojen pihoissa. Kännykkäkamerakuvasta on vaikea tunnistaa, onko eläin iso koira vai susi. Jälkiäkään ei ole voitu tutkia, koska lunta on tullut lisää, Laitinen kertoo.

Ihmetyttää, että susihavaintoja on tehty siellä omakotitalojen pihoissa.

Lue myös: Susien reviirit tulleet yhä lähemmäs pk-seutua –”Tulemme näkemään yhä useammin"

Havaintojen selvittämistä vaikeuttaa se, että suden lisäksi on olemassa suden näköisiä koirarotuja ja koirasusia.

Viimeksi tällainen tulkinnan vaikeus iski Kivistössä viime sunnuntaiaamuna. Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tiistaina saaneensa Kivistöstä hätäkeskuksen kautta useita ilmoituksia ihmisiä seuranneesta sudesta. Totuus paljastui toiseksi.

–  Eläin osoittautui kuitenkin karanneeksi koiraksi, jonka poliisipartio kuljetti hoitoon löytöeläintaloon, kertoo komisario Max Eriksson tiedotteessa.

Kivistössä asuva Laitinen on nähnyt itsekin kuvan tapauksesta.

– Kuvassa koira näytti hyvin paljon sudelta.

Muutamat Suomessa elävät koirarodut muistuttavat paljon sutta ulkonäöltään. Näitä ovat muun muassa saarloos wolfhond ja ceskoslovensky vlcak, jotka ovat syntyneet jalostuksen tuloksena schäferin ja suden risteymänä.

Koirasusi taas on suden ja koiran tarkoituksellisesti tai vahingossa syntynyt risteymä, ja se on määritelty Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi.

Havaintoja tutkitaan joko tassun jäljen tai kamerakuvan perusteella. Suden voi erottaa usein sen suorana riippuvasta hännästä.

Sudesta saadaan varmuus parhaimmin tutkimalla sen jätöksiä dna-testeillä. Vantaa on susien läpikulkualuetta, jossa ei ole tehty tällaisia tunnistustestejä ainakaan vielä.

– Tunnetuilla susireviirialuella tehdään dna-testejä. Jos Vantaalta löytyy jätöskasa, aika pieni mahdollisuus on sille, että se on suden, Laitinen arvioi.

Lue myös: Susihavainto Pakkalassa lauantaina – "Vantaalla on tehty poikkeuksellisen paljon susihavaintoja viime syksystä lähtien"

Länsi-Vantaalla nähtiin susi – tänä vuonna jo puolentusinaa havaintoa

Susihavainto Vantaalla – "Kyllä suden ketusta erottaa"

Kivistöläisen Juhanin puhelin soi, kun Sotungissa liikkuu susia tai Vantaalla sattuu peurakolari – Riistamies kertoo, millaista riistaa Vantaalla metsästetään ja missä