Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Apteekit tuskailevat lääkkeiden saatavuusongelmien kanssa – laihduttajat ja diabeetikot soittelevat saman lääkkeen perässä

Lääkkeiden saatavuudessa on ongelmia.

– Tällä hetkellä hankalimmat saatavuuspuutteet ovat muun muassa 2. tyypin diabeteksen hoitoon tarkoitetulla semaglutidilla ja epilepsialääkkeenä käytetyllä klonatsepaamilla, kertoo jaostopäällikkö Johanna Linnolahti Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Pistoksena otettavan semaglutidin kauppanimi on Ozempic.

Helsingin Pukinmäen apteekista kerrotaan, että valmistetta kysytään pienestä apteekista päivittäin.

– Ihmiset soittavat apteekkeja läpi lääkettä kysyen, kertoo farmaseutti Iiro Ahola.

Ihmiset soittavat apteekkeja läpi lääkettä kysyen.

Täyttä katkosta valmisteen toimituksissa ei ole. Lääkettä on saatu Suomeen säännöllisin väliajoin.

–Valmisteen kysyntä on yksinkertaisesti ollut suurempi kuin osasimme ennustaa, kertoo lääkevalmista Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen.

Ongelma on maailmanlaajuinen. Saukkonen sanoo, että saatavuushäiriöt poistuvat todennäköisesti ensi vuoden aikana, kun tuotantoa saadaan kasvatettua.

Tutkimustulokset lääkkeen hyödyistä kakkostyypin diabeteksen hoidossa ovat osaltaan lisänneet lääkkeen suosiota.

Tämän lisäksi lääkkeestä on tullut trendilääke lihavuuden hoidossa. Helsingin Sanomat kertoi, että Ozempicistä on tullut laihdutusvillitys, jota markkinoidaan muun muassa TikTokissa.

– Suosittelemme, että valmistetta käytetään vain kakkostyypin diabeteksen hoidossa, mutta lääkäreillä on oikeus itse arvioida, mihin lääkettä käytetään, Saukkonen sanoo.

– Sellaista mekanismia ei ole, mikä ohjaisi lääkevalmisteen tietylle potilasryhmälle kovassa kysyntäpaineessa.

Suomessa Ozempicistä saa Kela-korvauksen kun sillä hoidetaan kakkostyypin diabetesta tietyin ehdoin: painoindeksin tulee olla vähintään 30 ja taustalla tehottomaksi todettu toinen lääkehoito.

Painonpudotukseen käytettynä lääkkeestä ei saa Kela-korvausta. Painonpudotuksessa valmisteen hyöty on siinä, että se vähentää ruokahalua.

Diabeetikoiden kohdalla valmisteen käytön lopettaminen ei aiheuta hengenvaaraa mutta vaatii lääkärin konsultaatiota ja korvaavan valmisteen käytön aloittamista. Joissakin tapauksissa kyseeseen voi tulla päivittäin pistettävän insuliinipistosten aloittaminen.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt koskevat nyt noin 570:tä valmistetta, eli noin kuutta prosettia kaikista, kerrotaan Fimeasta. Lääkevalmistajan on ilmoitettava saatavuuskatkoksesta Fimeaan, joka julkaisee tiedot verkkosivuillaan. Apteekkien lääkesaatavuutta voi seurata osoitteesta www.apteekki.fi.