Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore vertailu: Näin paljon kalliimpaa julkinen hoiva on yksityiseen verrattuna

Uusimman vertailun mukaan kuntien oma hoivapalvelu maksaa kunnille keskimäärin kolmanneksen ja pahimmillaan 50,4 prosenttia enemmän kuin yritysten ja järjestöjen tuottama hoiva. Asiasta kertoo Hyvinvointiala Hali ry tiedotteessaan.

− Hyvinvointialueet eivät voi jatkaa kuntien tiellä. Mitenkään ei ole selitettävissä, että samasta palvelusta maksetaan yrityksille näin paljon vähemmän kuin mitä palvelun tuottaminen itse maksaa, sanoo Halin hoivajohtaja Arja Laitinen tiedotteessa.

Laitisen mukaan hoiva ei ole tällä hetkellä yrityksille kannattavaa.

– Tähän on saatava muutos, koska tarve ympärivuorokautiselle hoivalle vain kasvaa. Hyvinvointialueiden on avattava oman tuotantonsa kustannukset, vertailtava palveluja ja tehtävä tietoon perustuvia ostopäätöksiä, Laitinen muistuttaa tiedotteessa.

Vanhusten hoiva on hyvin henkilöstöintensiivinen ala, mitä kiristyvä henkilöstömitoitus edelleen alleviivaa. Laitisen mukaan kunnat eivät ole huomioineet kohonneesta henkilöstömitoituksesta aiheutuneita kustannuksia.

Halin selvitys on koottu vuoden 2021 tilinpäätöstiedoista. Siinä ovat mukana Espoo, Tampere, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote), Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote), Pori, Rovaniemi, Jyväskylä, Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kainuun sote), Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (PHHYKY), Oulu, Nokia ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä (Essote).

Selvityksen mukaan kuntien omien yksiköiden tuottama hoivapalvelu on kunnille ja kuntayhtymille keskimäärin 30,4 prosenttia kalliimpaa kuin yrityksiltä ja järjestöiltä ostettu hoiva. Räikein tilanne on Rovaniemellä, jossa ero julkisen ja yksityisen palvelun välillä on jopa 50,4 prosenttia.

Merkittävä ero on myös Kainuun sotessa sekä Nokialla. Kainuussa ero oli 49,1 prosenttia ja Nokialla 39,5 prosenttia.

Jotta vanhukset saavat ansaitsemansa hoivapaikan, Halin mukaan tarvitaan lisäksi valtiovallalta ja viranomaisilta nopeita ja tehokkaita ratkaisuja vakavaan työvoimapulaan. Niitä ovat ennen kaikkea pätevyysvaatimusten järkevöittäminen ja teknologian tuoman avun hyödyntäminen.