Uudelle asuinalueelle muuttava kummastelee vähäisten parkkipaikkojen käyttöä lumenkasauspaikkana.
Koivuhakaan pian muuttava Juho on jo saanut tuta alueen parkkiongelmista. Hän vierailee tulevalla asuinalueellaan usein ja on kyllästynyt parkkipaikkojen vähyyteen ja siihen, että kerrostalopihojen lumet aurataan harvoille vapaille sähkötolpallisille parkkipaikoille.
– Koivuhaka sijaitsee Kehä III:n ja Tuusulantien risteysalueella. On luonnollista, että alueella asuvat tarvitsevat työssäkäyntiin autoja. Parkkitilaa ei ole kuin nimellisesti, ja nyt vähäisetkin vapaat parkkiruudut täytetään lumikasoilla, Juho sanoo.
Hän ei halua arvostella tulevaa kotialuettaan koko nimellään.
Parkkialueiden käyttöön lumen säilytyspaikkana tulisi Juhon mielestä saada jokin roti, sillä alueelle on rakennettu ja rakennetaan parhaillaan runsaasti uusia kerros- ja rivitaloasuntoja. Ylimääräisiä parkkipaikkoja ei ole.
– Naapuritaloyhtiössä on seitsemän parkkipaikkaa autohallissa, mutta niitä ei vuokrata naapuriyhtiössä asuville.
Juho kertoo tiedustelleensa, mitkä taloyhtiöt ovat luovuttaneet parkkiruutuja lumen kasauspaikoiksi. Vastausta ei ole tullut.
– Resurssien ja parkkitilan tuhlaamistahan se on. Parkkipaikoilla pidetään lunta, ja samaan aikaan asukkaat ja vieraat saavat sakkoja pysäköidessään kadunvarteen.
Talvikkitien varrella Tikkurilassa asuva Timo Liukkonen huomauttaa, ettei ongelma koske vain Koivuhakaa vaan koko Vantaata, erityisesti uusia alueita.
Parkkitilan tuhlaamistahan se on.
– Tiiviisti rakennetuilla alueilla ei ole jätetty tilaa lumelle. Me sanomme Tikkurilassa vieraille, että auto kannattaa jättää Lidlin parkkipaikalle, koska missään muualla ei ole tilaa.
Lidl on Helsingin puolella Ala-Tikkurilassa.
Liukkonen on huomannut, että monissa paikoissa lumi aurataan suoraan maantasossa oleville terassiparvekkeille tai ikkunoiden eteen. Rakennettaessa asuntoja, joiden terassit tai ikkunat rajautuvat katuun, ei ole otettu lainkaan huomioon talviolosuhteita, Liukkonen pohtii.
Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia tiivistää taloyhtiön tärkeimmät lumeen liittyvät säännöt kolmeen kohtaan. On otettava huomioon turvallisuus, yhdenvertaisuus ja se, ettei lumen sijoittelu aiheuta kohtuutonta haittaa.
Haltia korostaa turvallisuuden olevan aina a ja o niin lumen sijoittelusta kuin kaikessa muussa talvikunnossapidossa.
– Lumikasat houkuttelevat lapsia leikkimään, joten on varmistettava, etteivät lapset laske lumikasan päältä ajoväylälle.
Lumien kasaamisessa tulee huomioida myös autopaikkavelvoite. Kaupunki on määritellyt, kuinka monta parkkipaikkaa kullakin taloyhtiöllä on oltava.
– Taloyhtiö voi päättää ottaa vieraspaikat väliaikaisesti lumen sijoituspaikoiksi. Siinäkin tapauksessa taloyhtiön autopaikkavelvoitteen on täytyttävä, Haltia sanoo.
Tarkkana on oltava myös yhdenvertaisuuden kanssa. Lunta ei voi kasata vain joidenkin osakkaiden paikoille. Kyseenalaista parkkipaikkojen käyttäminen lumenkasauspaikkoina on silloin, jos taloyhtiössä jonotetaan parkkipaikkoja.
Vanha mutta kertaamista vaativa sääntö on Haltian mukaan se, että lunta ei saa aurata toisen kiinteistön tai kaupungin alueelle. Lupaa voi aina kysyä. Vantaan vastaus on yksiselitteinen:
– Lupaa sijoittaa lumet katu- tai puistoalueen puolelle ei myönnetä missään tapauksessa, kaupungininsinööri Henry Westlin sanoo.
Haltia puhuu lumen lisäksi hulevesistä. Kiinteistön tulisi käsitellä omalla tontillaan tai kuljettaa omalla kustannukselleen pois kaikki, mitä taivaalta tulee. Niin lumi kuin vesi ja myös lumen sulaessa syntynyt vesi. Hulevesistä ei saa aiheutua haittaa naapurikiinteistöille.
Oma ongelmansa on parvekkeille ja erityisesti ullakkoterasseille kasautuva lumi. Myös se on Haltian mukaan osakkaan ja asukkaan vastuulla. Lumien poistamista ullakoilta ja parvekkeilta on hyvä koordinoida yhteisesti, jotta se sujuu turvallisesti.
– Lunta ei saa heitellä pois omatoimisesti.