Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Toivomme, että näemme vähemmän tarpeettomien remonttien kauppaamista ikäihmisille" – Kotimyynnin kuluttajansuojaan tulee muutoksia

Kotimyynnin kuluttajansuojaan tulee muutoksia ensi vuoden alussa, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV).

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kotimyynnissä on tammikuusta alkaen entistä laajempi peruuttamisoikeus silloin, kun myyjä on tullut paikalle ilman kuluttajan pyyntöä. Myös myyjän tiedonantovelvollisuus tiukentuu. 

Uuden lainsäädännön myötä kotimyynnin ongelmien odotetaan vähenevän, KKV arvioi tiedotteessa.

Jatkossa myös mittatilaustavaralla on kotimyynnissä sama 14 vuorokauden peruuttamisoikeus kuin muillakin tavaroilla. Mittatilaustavaralla tarkoitetaan kuluttajan tarpeiden mukaan valmistettuja tai muunneltuja tuotteita. Sääntö koskee kotimyyntiä, jossa myyjä on tullut kuluttajan kotiin pyytämättä.

– Muutos on tärkeä, sillä kotimyynnissä kaupattu mittatilaustavara on aiheuttanut kuluttajille erityisen paljon ongelmia ja päänvaivaa, kun peruuttamisoikeutta ei ole ollut. Olemme myös huomanneet, että jotkut yritykset ovat lainvastaisesti soveltaneet tätä poikkeusta niin sanottuihin standarditavaroihin ja palvelusopimuksiin, kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Kotimyynnissä työn suorittaminen voidaan aloittaa 14 vuorokauden peruuttamisaikana vain kuluttajan pyynnöstä. Jatkossa kuluttajan on tällöin erikseen hyväksyttävä, että hän menettää peruuttamisoikeuden työn valmistuttua. Pyytämättä tehtyjen kotikäyntien peruuttamisoikeudessa on kuitenkin kuluttajaa suojaava poikkeus.

Vaikka palvelu olisi kuluttajan pyynnöstä aloitettu jo 14 vuorokauden peruuttamisaikana ja vaikka kuluttaja olisi hyväksynyt menettävänsä peruuttamisoikeuden, kun sopimus on suoritettu, peruuttamisoikeus on silti voimassa 14 vuorokautta ja myös työn valmistuttua, jos käynti on tehty pyytämättä.

– Edellytämme tietysti yritysten noudattavan uusia sääntöjä. Kotimyyntiyritysten on myös laajemmin herättävä siihen, että myyntitilanteet on hoidettava asiallisesti. Toivomme, että jatkossa näemme selvästi vähemmän esimerkiksi tarpeettomien remonttien kauppaamista hyväuskoisille ikäihmisille, toteaa Väänänen tiedotteessa.