Piirakkataikina kaulitaan entisellä baklava-koneella.
Koskaan ei tiedä, mihin baari-ilta voi johtaa. Raka Kumarin, 33, ja Anssi Karttusen, 36, tapauksessa kohtaaminen yhdysvaltalaisessa pubissa mullisti heidän elämänsä. He tapasivat Teksasissa 2018 ja nyt he ovat naimisissa ja elokuussa avatun Raka’s kotileipomon yrittäjiä Hakunilassa.
Miten tässä nyt näin kävi, että kaksi tohtoria, toinen kotoisin Intiasta, läheltä Kalkuttaa ja toinen Pohjois-Karjalasta Liperistä, päätyy leipureiksi ja yrittäjiksi Vantaalle? Kolkutellaan kotileipomon ovea ja kysytään, ennen kuin kahvila aukeaa asiakkaille.
Tärkein syy kotileipomoyrityksen perustamiseen on se, että pariskunta voi olla yhdessä.
– Yliopistossa voi mennä pitkiäkin aikoja, että toinen löytää työtä, Kumar perustelee.
– Ja minä rakastan ruokaa! Perheenikin ykköspuheenaihe Intiassa on ruoka, hän nauraa perään.
Mutta palataan vielä Teksasiin, College Stationin yliopistokaupunkiin, jossa Karttunen työskenteli vierailevana tutkijana. Hän on väitellyt konetekniikasta Aalto-yliopistossa. Samaan aikaan Kumar teki tohtorin väitöskirjaansa tietojenkäsittelytieteestä.
Tohtori ja tuleva tohtori tapasivat baarissa ja rakastuivat. Valmistuttuaan Kumar sai töitä yliopistosta Bostonista, jonne hän muutti ja Karttunen palasi Suomeen. Alkoi etäsuhde.
– Matkustin noin kerran kuukaudessa Rakan luo kahdeksi viikoksi, Karttunen kertoo.
Tapaamisia helpotti Karttusen joustava työ, jota voi tehdä missä vain. Mutta pidemmän päälle järjestely ei olisi toiminut. Ja sitten iski koronapandemia.
Olin ihan, että jippii, Anssi joutuu jäämään tänne.
Raka Kumar
Karttunen oli juuri maaliskuun alussa 2020 saapunut Rakan luo, ja vain muutamia päiviä sen jälkeen Yhdysvalloissa alkoi totaalinen lockdown, sulku.
– Olin ihan, että jippii, Anssi joutuu jäämään tänne, Kumar kertoo hymyillen.

Sulkua kesti viisi kuukautta ja sinä aikana seurustelu vaihtui avioliitoksi. Oli myös aikaa pohtia tulevaisuutta.
Kumar ja Karttunen avioituivat toukokuussa. Heidät vihki tuttu yliopistosta ja todistajana oli hänen puolisonsa.
– Ei ollut mitään uskonnollista. Vihkijäkin sanoi, että vihin teidät in the name of science, tieteen nimeen, Kumar kertoo.
Hääaterian he söivät kaikki yhdessä ulkona piknik-tyyliin.
– Taisin tehdä butter chickeniä (intialaista voikanaa) ja riisiä, Kumar muistelee.
Elokuussa 2020 Karttunen palasi Suomeen ja Kumar tuli perässä syyskuussa. He asettuivat asumaan Vantaalle Kivistöön. Oleskeluluvan hankkimista helpotti se, että he ovat naimisissa.
Kivistössä he aloittivat leivontakokeilut lähistön lounaskahvilan tiloissa iltaisin paistaen muun muassa karjalanpiirakoita. Tutut ja muutkin saivat maistiaisia ja palaute oli kannustavaa: "Kuin Sylvi-tädin leipomia". He tutkivat ja laskivat ja alkoivat etsiä sopivaa paikkaa kotileipomolle, joka löytyi kesällä Hakunilasta.
Miksi käsityötä vaativia karjalanpiirakoita? No, ne ovat luonteva valinta.
– Olen syönyt niitä koko lapsuuteni Pohjois-Karjalassa, Karttunen virnistää.
Hän leipoi niitä myös Kumarille Amerikassa, ja kun he tulivat Suomeen, he eivät löytäneet kaupoista yhtä hyviä.

Karttusen karjanpiirakoihin käytetään vain ruisjauhoja eikä hyppysellistäkään vehnäjauhoja. Ei vaikka vehnäjauho tekisi taikinasta helpommin käsiteltävää, koska siinä on ruista enemmän gluteenia. Rukiin lisäksi taikinassa on vain vettä ja suolaa. Täytteen riisipuuro keitetään laktoosittomaan täysmaitoon.
– Taikinan kaulitsen koneella, jota käytti tilan aiempi yrittäjä baklava-taikinan tekoon, Karttunen kertoo.
Tavallisesti Kumar rypyttää piirakat, sillä hänellä on siihen sopivat, pienemmät sormet.
Kun kotileipomo ja kahvila avattiin, vähitellen kävi selväksi, että matka Kivistöstä Hakunilaan on liian pitkä. Nyt he asuvat Hakunilassa ja viihtyvät hyvin.
Lähiseudun asukkaat ovat jo ottaneet leipomon omakseen. Jos ei tilaa piirakoita etukäteen, ne saattavat olla loppu iltapäivällä. Piirakoiden lisäksi Raka's kotileipomo leipoo muun muassa viipurinrinkeleitä, finnaboneja eli amerikkalaisittain cinnamon buneja, joiden kanelin ja kardemumman leipomo jauhaa itse sekä samosa-piirakoita ja uusimpana tuotteena ruislimppuja.
Nyt on tohtorit on päästettävä töihin, sillä finnabonit odottavat uuniin pääsyä ja piirakat voitelua voilla.
Juttu on julkaistu aiemmin marraskuussa 2021.