Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän verran sähkön pitää maksaa, jotta puilla lämmittäminen kannattaa – "Säästöä tulee"

Puun polttaminen tulisijassa ei ole aina nappiratkaisu, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Lämmittämällä kotia sähkön sijaan puuta polttamalla voi säästää. Kannattaako vaiva, sillä puukin maksaa?

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski antaa yksinkertaistetun esimerkin, miten euromääräistä säästöä voi arvioida. Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö.

– Irtokuutio polttopuuta tuottaa noin 900 kilowattituntia energiaa. Jos irtokuutio puuta maksaa sata euroa, niin puuta polttamalla säästöä tulee silloin kun sähkön hinta on 12 senttiä kilowattitunnilta tai enemmän.

Suur-Uski korostaa puunpolton olevan hyvä vaihtoehto etsittäessä tapaa vähentää sähkön käyttöä huippukulutuksen hetkinä. Silloin puuta polttamalla säästyy euroja. Puu on hyvä vaihtoehto myös, jos uhkana on sähköpula.

Puun polttaminen tulisijassa ei aina ole nappiratkaisu, Suur-Uski toteaa.

– Puunpoltto vaatii aikaa ja valvontaa, tulen tarkkailua ja peltien sulkemista. Siitä tulee roskaa kotiin ja tuhkaa on tyhjennettävä tulisijasta.

Kysyntä on jo jonkin aikaa ollut huomattavan suurta.

Jos puunpoltto asuintiloissa kiehtoo ja tulisija on hankkimatta, Metsälä muistuttaa, etteivät kaikki tulisijat ole optimaalisia kodin lämmittämiseen.

– Tulisijat, joissa on suora hormi, ovat lähinnä makkaranpaistotakkoja. Niissä lämpö menee taivaan tuuliin.

Tämän päivän tulisijat ovat hänen mukaansa pääsääntöisesti energiatehokkaita verrattuna 1980-luvun tulisijoihin.

– Vaikka nykyään on paljon lasista pintaa, niin se ei välttämättä ole pois tehokkuudesta. Tärkeämpää on, miten kuuma ilma kiertää.

K-Rauta Vantaanportin kauppias Jyri Metsälä kertoo, että klapien ja pellettien kysynnässä sähkön hinnan nousu on näkynyt selkeämmin kuin vaikkapa tulisijojen kaupassa.

Sähkön hinnan nousu näkyy Metsälän mukaan klapien kysynnän lisäksi myös siinä, että yhä useampi on päättänyt parantaa kotinsa eristystä.

– Eristäminen on kuluttajalle melko halpa tapa pienentää energiankulutusta. Jos vaikkapa ovet falskaavat, niin ovilehden ja karmin väli on helppo tiivistää itse ikkuna- ja ovitiivisteellä. Niin on yksi lämpöä ulospäästävä kolo tutkittu.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2022.

Lue myös: Tulisijan käyttäjä: Muista turvallisuus ja oikea puunpolttotapa

Nyt loppuivat edulliset 13,99 snt/kWh -sähkösopimukset – isot yhtiöt haluavat myydä pörssisähköä, jota mainostetaan kyseenalaisella tavalla

Selvitys: Tässä on kodin energiasyöppö – kuluttaa minuutissa enemmän sähköä kuin tietokone päivissä