Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvointialueen startti on ovella: Nämä asiat muuttuvat – "Asiakas voi asioida tutulla terveysasemalla"

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1. tammikuuta.

Kyseessä on historiallinen muutos, jossa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueen vastuulle.

Hyvinvointialueen järjestämiä julkisia palveluja ovat muun muassa perusterveydenhuolto, sosiaalihuolto, hammashoito, mielenterveys- ja päihdepalvelut, vammaispalvelut, ikääntyneiden asumispalvelut ja erikoissairaanhoito.

Pelastuspalvelut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella hoitaa Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Erikoissairaanhoidosta vastaa jatkossakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri eli Hus.

Tammikuussa näkyvin muutos kuntalaisille on sosiaali- ja terveyspalveluiden puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden muuttuminen. Myös sote-palveluiden tiedot löytyvät netistä nyt hyvinvointialueen omilta sivuilta vakehyva.fi. Eri toimipisteiltä voi myös jo löytää hyvinvointialueen logon.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintovalmistelujohtaja Mikko Hokkanen sanoo, että jos kaikki sujuu hyvin, muutos ei näy kuntalaisille juuri mitenkään.

– Asiakas voi edelleen asioida samassa tutussa toimipisteessä, kuten tutulla terveysasemalla. Siellä hän kohtaa saman työntekijän kuin aiemminkin, Hokkanen korostaa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tavoitteena on olla Suomen paras hyvinvointialue. Tavoite on kova ja pitää sisällään lukuisia pienempiä tavoitteita, kuten nopeamman pääsyn terveysaseman lääkärille. Hokkanen painottaa, että vaikka työ kohti tavoitetta on aloitettu, palvelut eivät parane hetkessä, vaan työ vaatii aikaa.

– Pidemmällä tähtäimellä voimme antaa entistä parempaa palvelua, hän sanoo.

Hyvinvointialueen palveluksessa aloittaa yli 4 000 työntekijää. Hokkasen mukaan työntekijöille on tiedossa lukuisa määrä pienempiä muutoksia.

– Tukipalveluihin liittyviin asioihin tulee isoimmat muutokset, kuten kirjautumisiin tai työajan seurantaan. Myös sisäiset yhteystiedot voivat muuttua, hän selvittää.

Uudistuksen myötä vaihtuu myös osa tietojärjestelmistä, kuten HR-järjestelmä. Asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti pysyy ennallaan.