Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Havainnekuvat: Suuret suunnitelmat etenevät – Tikkurilan aseman kupeeseen rakennetaan kahdeksan uutta korttelia

Jokiniemen oppimiskampushanke eteni pienen askeleen viime maanantaina kaupunginhallituksen hyväksyttyä kampuksen kehittämistä koskevat periaatteet.

Kampus rakennetaan alueelle, jota rajaavat pohjoisessa Valkoisenlähteentie, lännessä junarata, etelässä Valmetille rakennettava Spondan uusi toimitilarakennus ja idässä Jokiniemenkatu.

Yhteensä kahdeksan korttelin suuruiselle alueelle tulee oppilaitostiloja, toimi- ja liiketiloja, asumista sekä pysäköintiä. Kampukseen sijoittuvat kaupungin palveluista Tikkurilan lukion laajennus, ammattiopisto Varian uudet tilat, aikuisopiston uudet tilat sekä kasvupalveluiden tilat.

Hankejohtaja Ulla Boer kertoo, että ensimmäiset rakennukset voivat valmistua vuoden 2027 alussa. Alueen asemakaavoitusta tehdään parhaillaan.

– Oppilaitosten tilatarpeista johtuen rakentaminen aloitetaan todennäköisesti tekemällä yhteiskäyttörakennus aikuisopistolle, Tikkurilan lukiolle ja Varialle.

Oppilaitosten yhteinen rakennus tulee alueen pohjoispäähän, lähelle Valkoisenlähteentietä.

Alueen valmistuminen riippuu siitä, miten eri sijoittajat ja rakennusyhtiöt saavat omat suunnitelmansa maaliin. Rakentamisen vaiheistaminen on Boerin mukaan tärkeää myös siksi, ettei kaikkea mahduta rakentamaan samaan aikaan.

Rakentaminen vie muutaman vuoden.

– Omat haasteensa tuo se, että maaperä on savea. Pieniä osia tontista on vielä puhdistamatta.

Alueella on Vantaalla vuosikymmeniä sitten toimineiden akkutehtaan ja Grönbergin lyijysulattamon saastuttamia maita.

Rakentaminen tulee näkymään alueen nykyisten asukkaiden elämässä, Boer myöntää.

– Ei rakentamisessa täysin ilman häiriöitä päästä.

Myös mahdollinen Vantaan ratikka on otettu huomioon suunnitelmissa.

Usko uuden kampusalueen vetovoimaan on suurta.

– Eihän missään muussa Suomen isossa kaupungissa ole enää rakentamatonta maata asemanseudulla. Sijainti on erityisen hyvä, Boer sanoo.

Kampukselle halutaan toisistaan hyötyviä ja inspiroituvia toimijoita.

– Ihan vastaavaa konseptia ei ole muualla, mutta Turun Kupittaa on hyvä esimerkki onnistuneesta yritysten kärkisijoittumiskohteesta.

Jokiniemen oppimiskampusta on Boerin mielestä hankala verrata Otaniemeen, tiedeyliopiston ympärille kehittyneeseen alueeseen. Kaupungilla on kuitenkin halua saada myös yliopistojen toimintoja osaksi Jokiniemen kampusta ja sen palvelutarjontaa.

– Digitaalisuus tuo monenlaisia mahdollisuuksia. Mikä tahansa korkeakoulu voisi olla läsnä. Jokiniemen kampuksella korostuu jatkuva oppiminen. Se varmasti kiinnostaa korkeakouluja lisääntyvässä määrin, Boer sanoo.

Parhaillaan kaupunki käy keskusteluja kiinteistösijoittajien ja rakennusyhtiöiden kanssa. Boer kertoo alueeseen kohdistuvan paljon kiinnostusta.

– Tässäkään maailmantilanteessa sijoittaminen ja rakentaminen tuolle alueelle eivät ole riskaabelia.

Alueelle tulee myös uusia asuntoja. Ne rakennetaan kauemmaksi raidemelualueelta joko kävelyraitin ympärille alueen sisälle tai lähelle Jokiniemenkatua.

Vantaan kaupunki aikoo pitää alueen vison mukaisen kehittämisen hyppysissään myös sen jälkeen, kun hankkeeseen mukaan tulevat toimijat ovat selvillä.

– Sanokaamme, että aluetta rakennetaan tiiviissä yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa, Boer kuvaa.

Lue myös: Voisiko Vantaalle tulla Helsingin yliopiston kampus? Kaupunki suunnittelee Jokiniemeen seudun korkeakoulujen yhteistä keskusta

Jokiniemen joutomaille ja pysäköintialueille suunnitellaan "superkampusta" – Päätöksen tekevät uudet valtuutetut