Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jumbon ruokakaupat ovat valmiita sähkökatkoihin – Ensimmäisenä varmistetaan, että kylmälaitteiden ovet ja kannet ovat kunnolla kiinni

Päivittäistavarakaupoilla on varautumisohjeistus, jos talvella joudutaan rajoittamaan sähkönjakelua.

Ehkä sähkönkulutusta ei tänä talvena tarvitse säännöstellä kahden tunnin kiertävillä katkoilla, mutta entäs jos niin käy ja sähkö uhkaa loppua. Miten päivittäistavarakaupat toimivat? Ehtivätkö pakasteet sulaa, ja pilaantuvatko tuoretiskien elintarvikkeet?

Varautumisohjeistus on valmis, sanovat HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen ja vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. Eikä suunnitelmia ole tehty vain tätä uutta tilannetta varten, sillä "joka kesä on joku sähkökatko", Kattilamäki lisää. Niinpä odottamattomissa sähkökatkoissa osataan jo toimia.

Olipa sähkökatko ennakoitu tai yhtäkkinen ensimmäisenä varmistetaan, että kylmälaitteiden ovet ja kannet ovat kunnolla kiinni. Ne pitävät hyvin kylmän sisällään eivätkä tuotteet ehdi kahdessa tunnissa lämmetä tai sulaa.

K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertell kertoo, että heillä tehtiin vuonna 2020 remontti, jossa muun muassa maitotuotteet siirrettiin lasitettuihin, hyvin kylmää pitäviin kylmäkaappeihin. Tekniikan uudistaminen, kuten hiilidioksidia hyödyntäviin kylmälaitteisiin siirtyminen ja lasitetut kylmiöt, ovat myös tuoneet "hurjat energiansäästöt" vuoden 2020 jälkeen.

– Kymmeniä prosentteja.

Kauppojen ensimmäisiin tehtäviin kuuluu myös asiakkaiden ohjaaminen ulos.

– Lisäksi pitää huolehtia, että asiakkaita ei jää hisseihin ja pysäköintitiloihin, Kattilamäki jatkaa.

Hertell kertoo, että sähköjen katkettua kassat toimivat hetken aikaa, enintään puolisen tuntia varavoimalla ja katkeamattoman virransyötön eli ups-järjestelmän avulla. Vastaavanlainen on käytössä myös Jumbon Prismassa. Myös osa valoista toimii varavirralla.

 Tuore pakkaamaton kala myydään aina jääpedillä, joka kestää hyvin lyhyen parin tunnin sähkökatkon.

Satu Kattilamäki

Lue myös: Haittaa jopa 85% yrityksistä – Kysely: Yrittäjät toivovat viranomaisilta tietoa ja tukea sähkökatkojen varalle

HOK-Elannon Karjalainen toteaa, että paras tilanne on, jos sähkökatkosta saadaan tieto ennakkoon ja kiinteistön omistaja välittää sähkönjakeluyhtiöltä saamansa tiedon vuokralaisille. Silloin ehditään tehdä valmistelut, kuten päätös siitä, milloin, mitä ja kuinka paljon tuoretuotteita laitetaan tiskiin. Tai milloin aloitetaan tiskituotteiden siirto katkon ajaksi kylmiöihin.

Tuoretiskillä on muun muassa kaloja, jotka pilaantuvat herkästi.

– Tuore pakkaamaton kala myydään aina jääpedillä, joka kestää hyvin lyhyen parin tunnin sähkökatkon, Kattilamäki kertoo.

Kylmä säilyy jäämurskapedillä pitkään, kun se vielä suojataan muovilla.

– Vastaavasti muissa isoissa avoimissa kylmäkalusteissa kylmäverhot lasketaan alas ennen sähkökatkoa. Kylmäverhot pitävät kylmän kalusteen sisällä ja tuotteiden lämpötilat sallituissa lukemissa, Kattilamäki jatkaa.

Avoimissa itsepalvelukylmäkalusteissa, joissa ei ole kylmäverhoa, tilanne on toinen. Niiden tuotteet pitää tyhjentää kylmiöön välittömästi. Kun tulevasta sähkökatkosta on tieto hyvissä ajoin, myös tuotteiden, kuten sushien, valmistus voidaan ajoittaa optimiaikaan.

Jos kylmäketju katkeaa, tuotteita ei saa myydä, sillä riski pilaantumisesta kasvaa.

– Lakisääteinen ohjelämpötila ei lyhytaikaisesti saa ylittyä kolmea astetta enempää, Kattilamäki toteaa.

Sähköpulaan on HOK-Elannon noin 340 toimipaikassa varauduttu viimeiset kaksi kuukautta monilla eri tavoilla. Valmiustasoa on nostettu. Yrityksillä on vastuunsa siitä, että valtakunnan sähköverkossa pystytään säilyttämään tasapaino ja toimivuus. Se tarkoittaa sähkönkulutuksen vähentämistä.

– Olemme kahden kuukauden aikana säästäneet kokonaisenergiankulutuksessa 4,4 prosenttia, Karjalainen kertoo.

Säästöt ovat syntyneet muun muassa myymälöiden sisälämpötilojen laskemisella yhdellä asteella, ilmanvaihdon ilmamäärien ja valaistustehon pienentämisellä sekä kylmäjärjestelmien asetusarvoja säätämällä. Jo aiemmin on uusittu kylmälaitteita ja investoitu uuteen energiatehokkaaseen tekniikkaan. Eikä asiakas Karjalaisen mukaan huomaa mitään eroa entiseen.

HOK-Elannon energiankulutus on 140 gigawattituntia eli 140 000 megawattituntia vuodessa. Karjalainen laskee, että saman verran energiaa kuluttaa 7 000 nelihenkisen perheen 120 neliön sähkölämmitteistä omakotitaloa vuodessa. HOK-Elanto tuottaa omilla tuulivoimaloillaan lähes saman määrän sähköä kuin se itse vuosittain tarvitsee.

Lue vielä: Älä päästä vettä viemäriin äläkä vedä vessaa sähkökatkon aikana! – Voi aiheuttaa tulvan

Jos ensi talvena joudutaan säästämään sähköä, Vantaalla sähköt katkaistaan 10 000 asiakkaalta kerrallaan