Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vieläkö muistat suositut uuden vuoden juhlat Heurekan edustalla? Takavuosina Vantaalla juhlittiin vuoden vaihtumista näyttävästi

Tikkurilan keskustassa ei ole enää vuosiin järjestetty uudenvuoden ilotulitusta. Aikaisempina vuosikymmeninä raketteja sen sijaan on nähty kaupungintalon ja Heurekan yllä.

Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa on valokuvia kaupungintalon edustalla järjestetyistä isoista uudenvuoden juhlista. 1970-luvulla juhlittiin, kun vuodenvaihteessa 1972 Helsingin maalaiskunnasta tuli Vantaan kauppala ja pari vuotta myöhemmin 1974 kauppalasta Vantaan kaupunki. Näissä juhlissa yleisölle tarjottiin muun juhlaohjelman lisäksi näyttävä ilotulitus.

Seuraavan kerran kaupungintalon edustalla juhlittiin vuodenvaihteessa 1984 kaupungin 10-vuotisjuhlassa. Tämän jälkeen juhlista tuli vuosittainen perinne, joka jatkui 1990-luvun alkupuolelle asti. Ohjelmassa oli orkesterimusiikkia, tanssia ja kaupunginvaltuuston edustajan puhe.

Vuoden vaihtuessa Tikkurilan kirkon kelloja soitettiin ja kaupungintalon seinän valonumeroihin syttyi uusi vuosiluku. Kaupungin järjestämää ilotulitusta ei juhlissa ollut, mutta yleisö pamautteli omia paukkupommeja ja raketteja Asolan VPK:n valvonnassa.

Vuodenvaihteessa 1992 tiedekeskus Heureka järjesti ensimmäistä kertaa uudenvuoden tanssit sekä ilotulituksen, jonka kustannuksiin myös Vantaan kaupunki osallistui.

Myös yksityishenkilöt saivat tuoda omia raketteja ammuttavaksi Heurekan kupolin katolta. Ampumisvuorossa olevien rakettien tuojan nimi kuulutettiin yleisölle.

Ilotulitus Heurekalta näkyi kuitenkin huonosti kaupungintalolle. Sinne olikin kokoontunut aikaisempia vuosia vähemmän väkeä seuraamaan perinteistä ohjelmaa.

Seuraavana vuonna koko tapahtuma päätettiin siirtää Heurekalle. Heureka järjesti tungokseen asti suosittua juhlaa yhdessä kaupungin kanssa 2000-luvun alkupuolelle asti.

Ehkä vuoden päästä Vantaan kaupungin 50-vuotisjuhlavuonna 2024 iso juhla tekee taas paluun.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.