Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suorien bussiyhteyksien poistuminen Helsinkiin ärsyttää – "Siirryimme omien autojen käyttöön"

Ylästöläisten matkat Helsingin ydinkeskustaan muuttuivat vaihdollisiksi.

Kun Aada Lätti vajaa vuosi sitten muutti miehensä kanssa Helsingin Etelä-Haagasta Ylästöön, he iloitsivat sujuvista bussiyhteyksistä ja uuden kodin hyvästä sijainnista. Lätti on töissä Helsingin keskustassa, jonne bussi 614 kulki vain 50 metrin päässä kodista sijaitsevalta pysäkiltä.

Syksyllä tuli harmitus, kun Helsingin seudun liikenteen (HSL) linjastomuutos mylläsi bussien reitit uusiksi.

– Olin jo ehtinyt tottua hyviin yhteyksiin.

Eniten ihmisiä suututtaa suorien yhteyksien poistuminen Ylästöstä Helsingin keskustaan. Se hankaloittaa ja pidentää monen työmatkaa sekä siihen kuluvaa aikaa, kun vaihdot bussista toiseen eivät suju. Pysäkillä voi joutua odottamaan 10–15 minuuttia, koska edellisestä bussista näkyvät vain perävalot.

Bussipysäkeillä ja juna-asemilla odottamista varsinkin iltaisin ja kehnolla säällä pidetään ikävänä, jopa pelottavana.

Aada Lätti kertoo, että häneltä kului työmatkaan aiemmin 614:lla ovelta ovelle alle 50 minuuttia. Nyt 614 kulkee vain arkisin kello 6–9 ja 15–18 ja sen pääteasema on Hakaniemi. Siksi Lätti vaihtaa metroon joko Sörnäisissä tai Hakaniemessä, josta hän joskus myös kävelee. Rautatieasemalta Lätilllä on vielä 10 minuutin kävelymatka työpaikalle.

Jos Lätti käyttää busseja 574 tai 571, hän vaihtaa joko runkolinja 600:een Jumbon luona tai menee Martinlaakson asemalle ja sieltä junaan. Matka-aikaa kertyy silloin HSL:n Reittioppaan mukaan vähintään 56 minuuttia ja aamuruuhkassa karvan yli tunnin.

– Mieluummin käytän bussia kuin junaa.

Myös Lotta Peitsi käyttää mieluiten bussia.

– Olen kolmekymppinen nainen enkä mielelläni halua notkua Myyrmäen tai Malminkartanon asemilla kello 18 jälkeen odottamassa bussia kotiin.

Vuosi sitten hän tiesi muuttavansa Ylästöön, ja silloin bussimatka uuden kodin ja Töölössä sijaitsevan työpaikan välillä toimi hyvin.

– Yhdellä bussilla kotiovelta työpaikan ovelle eikä olisi vaihtoja ja odotuksia.

Sen jälkeen tuli linjastomuutos ja hyvät yhteydet romuttuivat. Siksi Peitsi menee mieluiten autolla aina silloin, kun joutuu olemaan myöhempään töissä tai muissa menoissa. Hän on asunut Ylästössä marraskuusta lähtien.

Uudet, täsmennetyt aikataulut tulevat voimaan 6. helmikuuta.

Aleksi Manninen, HSL

Pitkään eli 25 vuotta Ylästössä asunut Marja on pöyristynyt bussilinjojen muutoksista.

– Ennen meni yksi linja kaksi kertaa tunnissa ja ihmiset suunnittelivat työvuoronsa sen mukaan.

Nykyisin linjoja on useita, mutta niistä oikein mikään ei palvele kunnolla.

– Olisi kiva työpäivän jälkeen jäädä Helsinkiin syömään tai elokuviin, mutta kun viimeinen 614 lähtee Hakaniemestä Ylästöön jo kello 18. Jos bussi lähtisi edes kello 22, hän toivoo.

Juna ei ole hänelle tuttu kulkuväline.

– Iltamyöhällä on ikävä odottaa vaihtobussia juna-asemalla tai pysäkillä. Se pelottaa.

Erkki Tulkki sanoo olevansa tyrmistynyt toimivan yhteyden romuttamisesta.

– Nyt saattaa joutua iltaisin odottamaan hyvin pitkään liityntäbussia Helsingistä palatessa. Oma auto tai Uber on varmempi.

Ylästön koulussa kouluvaarina toimiva eläköitynyt rehtori Tulkki on huolestunut myös koululaisten kulkemisesta.

– Harrastuksiin on hankala kulkea. Tulee paljon kyyditsemistä.

Keväästä syksyyn työmatkapyöräilevä Jaana Teider kertoo, että aiemmin hän käytti talvikaudella bussia 451, jolla pääsi suoraan töihin Töölöön. Myöhemmin hän kulki 415:lla Mannerheimintielle, josta on lyhyt kävelymatka töihin.

Nyt työmatkaan pitää käyttää kahta bussia eikä se ja bussien odottelu pysäkeillä innosta häntä. Kahden viikon kokeilun jälkeen hän vaihtoi bussin omaan autoon.

– Jos joskus suora linja Ylästöstä Helsingin keskustaan tulee takaisin, siirryn minäkin takaisin joukkoliikenteen käyttäjäksi. Siihen asti liikun autolla.

Samaan on muutosten jälkeen päätynyt muun muassa Petri Nuutinen vaimonsa kanssa.

– Lopetimme kokonaan bussien käytön ja siirryimme omien autojen käyttöön. Ei mitään järkeä mennä bussilla 90 minuuttia matkaa, joka kestää autolla 22 minuuttia.

Jenni Raitiota harmittaa myös se, että 571 ei kulje enää kauppakeskus Jumbon eikä Tikkurilan urheilupuiston kautta. Lapsille vaihdolliset bussiyhteydet harrastuksiin ovat vaikeita eikä vanhemmilla ole mahdollisuuksia kuljettaa heitä sinne, varsinkin jos harrastus alkaa jo kello 16.

David Norman harmittelee bussiyhteyksien huononemista, koska esimerkiksi iltaisin tanssiharrastuksesta Torpparinmäestä kotiin Ylästöön tuleva 14-vuotias tytär joutuu käyttämään kolmea bussia. Aiemmin hän pääsi kotiin yhdellä (614) bussilla. Myös Sibelius-lukiota käyvän tyttären koulumatka muuttui hankalaksi, kun 614 kulkee vain aamulla ja iltapäivällä.

Norman työskentelee Vantaan kansainvälisen koulun musiikinopettajana ja tietää, että joillakin oppilailla on ongelmia kulkuyhteyksien kanssa. Opettajan sydäntään särkee kuulla, että oppilaat joutuvat miettimään lukiovalintojaan sen mukaan, miten bussit kulkevat. He eivät voi hakea haluamaansa lukioon, koska bussireitit menisivät liian hankaliksi.

HSL:ssä on tiedossa ylästöläisten harmituksen aiheet. Yksikön päällikön Aleksi Manninen sanoo, että pää- ja kehärata ovat olleet kalliita investointeja, ja siksi mahdollisimman paljon ihmisiä halutaan käyttämään junia, joihin syöttöliikenne tarjoaa yhteyden. Manninen myöntää, että kaikki vaihtoyhteydet eivät ole osuneet ihan nappiin, mutta uudistus kohensi Ylästön poikittaisia yhteyksiä.

Parannuksia on luvassa.

– Uudet, täsmennetyt aikataulut tulevat voimaan 6. helmikuuta. Toivottavasti ne vähän helpottavat ja pitävät ainakin paremmin paikkaansa.

Manninen kertoo lisäksi, että alkuvuoden aikana on tarkoitus perehtyä Ylästön tilanteeseen ja käydä sitä läpi pienempien asukasryhmien kanssa.

Lue vielä: Vantaalaisilla on vielä opettelemista, että uudet bussireitit tulevat tutuiksi – "Missä on suora linja ilman vaihtoja?"

Osa seutubusseista jättää Vantaalta tulevat jatkossa Kalasatamaan – HSL väittää matka-ajan lyhenevän

Bussien 711, 721 ja 731 pääteasemaa ei voi syksyllä siirtää Kalasatamaan – väliaikaiseksi päätepysäkiksi Hakaniemi