Japanilainen Daiki, 31, koettaa ymmärtää syitä kulttuurierojen taustalla.
Helsingissä asuvalla Daiki Yoshikawalla, 31, on vinkki ulkomaalaisille.
– Jos haluat saada ujon suomalaisen puhumaan, vie hänet saunaan tai juota hänet humalaan. Minä käytän mieluummin saunaa.
Japanilainen Yoshikawa jää pohtimaan, miksi saunalla on tällainen vaikutus suomalaisiin. Ulkomaalaiselle käy vastaavassa tilanteessa usein päinvastoin, koska saunassa ollaan alasti muiden joukossa.
– Ehkä se johtuu siitä, että kenenkään ei odoteta puhuvan saunassa, ainoastaan ähisevän kuumuudessa. Kun puhumiseen ei ole painetta, se on helpompaa.
Yoshikawa on asunut Suomessa vuodesta 2016. Parin vuoden ajan hän on tehnyt Youtube-videoita, joissa hän kertoo kohtaamistaan kulttuurieroista tavanomaisissa arkisissa tilanteissa.
Suomalaiselle katsojalle kiinnostavia ovat Yoshikawan huomiot suomalaisten suoruudesta, työyhteisöjen hierarkittomuudesta, kauppojen valtavista karkkihyllyistä ja makkaravalikoimista sekä lahjakulttuurista – tai oikeammin sen puuttumisesta.
– Jos japanilainen käy lomamatkalla, hän tuo pienen tuliaisen lähimmille sukulaisilleen, ystävilleen, työtovereilleen ja naapureilleen. Äidilläni on aina lomamatkalla pitkä lista ihmisistä, joille hän hankkii tuliaisia, Yoshikawa kertoo yhdellä videollaan.
Kansainvälisen liike-elämän parissa työskentelevästä japanilaisesta oli myös kummallista, että suomalaisfirman työhöntulotarkastuksessa puolet kysymyksistä koski alkoholin käyttöä.
Suomalaisten katsojien ohella Yoshikawan videot kiinnostavat niin Suomessa asuvia ulkomaalaisia, jotka jakavat samoja kokemuksia kuin Suomen ulkopuolella asuvia.
Yoshikawa ei ainoastaan äimistele kulttuurieroja. Hän esittelee videoillaan myös faktoja Suomesta sekä referoi käymiään keskusteluja suomalaisten kanssa. Hän pyrkii ymmärtämään syitä kulttuurierojen taustalla.
Yoshikawa kertoo olleensa aktiivinen Twitterin käyttäjä jo pitkään. Youtube-videoiden tekeminen oli ensin hänelle vuoden 2020 ”uusi”, jopa hieman nolostuttava projektinsa.
– Minulla on tapa, että aloitan joka vuosi jotain itselleni uutta.
Muita ”uuden vuoden” projekteja ovat olleet potkunyrkkeily, salsatanssi ja crossfit.
Kiotosta kotoisin olevan Yoshikawan suunnitelmissa oli alun perin muutto Barcelonaan, sillä hän on armoton jalkapallofani. Koska opiskelu kaupungissa osoittautui kalliiksi hän alkoi selvittää, missä Euroopan maissa opiskelu olisi ilmaista. Hän päätyi Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta. Gradua tehdessään hän asui Rovaniemellä ja Tampereella.
Viimeiset kolme vuotta hän on asunut Sörnäisissä.
Yksi suomalaisten merkittävä ominaisuus on suoruus, joka saattaa näyttäytyä töykeytenä japanilaiselle.
– Suomessa asiakkaalle tai esimiehelle lähetetty sähköposti voi sisältää vain yhden lauseen.
Japanissa sähköpostiviesti alkaa aina puhuttelemalla viestin saajaa tämän titteli mainiten. Viestin keskiosassa esitetään varsinaisen asia ja lopussa taas muodollisuudet.
Hiljattain Yoshikawa oli mukana keskustelussa, jossa suomalainen tuttava kertoi käyneensä Japanissa. Toisen suomalaisen kysyessä matkasta, mies totesi lyhyesti, että paikalliset eivät olleet mukavia, eikä hän aio enää matkustaa Japaniin.
– Vaikka minä olin siis paikalla, Yoshikawa korostaa.
Japanissa vastaavassa keskustelussa olisi yritetty sanoa ensin jotain positiivista keskustelussa mukana olleen kotimaasta.
– Suomessa ajatellaan, että on kohteliaisuus olla rehellisyyttä.
Yoshikiwa ei valita vaan yrittää omaksua suomalaisen tavan.
– Uskon, että paras tapa sopeutua on elää maassa maan tavalla.
Daiki Yoshikawa Youtubessa: youtube.com/c/DAIKIFinlandLife