Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi Hakunilan urheilupuiston metsikössä palavat valot yöllä?

Hiihtolatujen valot sammuvat kello 22.

Ladut ovat kärsineet vesisateesta ja sulaneet lähes olemattomiin, mutta valot palavat. Samaan aikaan hoetaan sähkön säästämisen tärkeyttä. Tätä ihmettelee sotunkilainen Kalle Aaltonen, joka käy hiihtämässä Hakunilan urheilupuistossa.

– Metsässä palavat valot, ja ne palavat myös yöllä, hän hämmästele.

Vantaan kaupungin liikuntapäällikkö Jari Lärka kertoo, että latujen valot kytkeytyvät pois päältä kello 22.

– Niiden ei pitäisi palaa yöllä.

Jos valot palavat, syynä voi olla esimerkiksi jokin häiriö tai ohjausvirhe.

Niiden ei pitäisi palaa yöllä.

Liikuntapäällikkö Jari Lärka

– Ihmiset tekevät virheitä.

Voi olla kyse myös siitä, että samalla alueella risteilee latujen lisäksi paljon ulkoilureittejä, joiden valoja ei sammuteta yöksi.

– Ne olisivat kolkkoja paikkoja ilman valoja, sanoo kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö.

Valoja ei edes välttämättä saa kytkettyä pois päältä reittikohtaisesti.

– Valot sammuisivat todennäköisesti monilta muiltakin reiteiltä, Vättö selittää.

Laduille syttyvät valot kello 6 aamulla ja ne sammuvat hämäräkytkimellä, kun luonnonvaloa on riittävästi. Hämäräkytkin napauttaa valot palamaan iltapäivällä, ja ne palavat kello 22:een saakka.

Lue myös: Säästötalkoot käyntiin Vantaalla – Tiedätkö, mihin aikaan päivästä erityisesti kannattaa pihistellä sähkössä

Viime viikon perjantaina iltapäivällä Hakunilassa pystyi hiihtämään, vaikka keli oli vetinen. Yksi hiihtäjistä oli helsinkiläinen Pentti Jokio, joka kertoi, että hänen mökkipitäjässään Juuassa oli ladulta sammutettu valot yllättäen jo kello 21. Vantaalla luistelukenttien valot sammuvat kello 21.

Muiden kuntien tavoin Vantaan kaupunki kannustaa asukkaitaan säästämään sähköä erityisesti kulutuksen huippuaikoina arkiaamuisin kello 8–10 ja iltapäivisin kello 16–18, sillä sähköstä saattaa tulla pulaa tuulettomina pakkaspäivinä. Sähkö on ajoittain myös erittäin kallista.

Vantaa kaupunki säästää sähköä muun muassa välttämällä lumitykkien käyttöä kulutushuipputunteina. Lärkä kertoo, että Hakunilassa ei ole käytetty lumitykkejä tänä syksynä vielä kertaakaan, koska urheilupuistossa on tehty isoja sähkötöitä tulevaa tekojäätä varten. Toisaalta luonnonluntakin on ollut poikkeuksellisen aikaisin ja paljon.

– Jos saamme tammikuun aikana tehtyä riittävän lumimäärän, ei tekolunta enää tarvitse tehdä myöhemmin, Lärka sanoo.