Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitusjohtaja: Vantaan Energia ei voi myydä sähköä suoraan vantaalaisille

Kaupungin energiayhtiö luopui sähkön vähittäismyynnistä 2020, koska se ei olisi pärjännyt kilpailussa.

Vantaan Energian toimitusjohtajaa Jukka Toivosta harmittaa. Keskustelu sähkön hinnasta myös Vantaalla käy niin kuumana, että siinä unohtuvat jopa joiltain päättäjiltä tosiasiat tai niitä ei tunneta.

Muutamat kaupunginvaltuutetut ovat vaatineet Vantaan kaupungin 60-prosenttisesti omistamaa Vantaan Energiaa myymään sähköä vantaalaisille edullisemmin kuin muille asiakkaille. 40 prosenttia yhtiöstä omistaa Helsingin kaupunki, jolle Vantaa rahapulassaan myi osuuden 1990-luvulla.

Toivonen sanoo heti, että sähkönmyynti on käytännössä mahdotonta, sillä energiayhtiöllä ei ole siihen henkilöstä, tarvittavia tietojärjestelmiä eikä vähittäismyyntiasiakkaitakaan.

– Vantaan Energialla ei ole ollut kevään 2020 jälkeen sähkön vähittäismyyntiä.

Yhtiö ei siis myy sähköä suoraan vähittäismyyntiasiakkaille, vaan kulloisella markkinahinnalla sähköpörssiin tai kahdenvälisesti suurille tukkumarkkinatason toimijoille, Toivonen selventää.

– Tukkumarkkina on lähes koko Euroopan laajuinen.

Sähkön vähittäismyyjä Oomi Energia Oy hankkii myymänsä sähkön pääasiassa pohjoismaisesta Nord Pool Spot -sähköpörssistä. Oomin toimitusjohtaja Tuomas Oksanen sanoo, että yhtiö käy kahdenvälistä kauppaa myös muun muassa Vantaan Energian kanssa.

Kaiken kaupankäynnin hinta perustuu aina markkina- eli pörssihintaan.

Oomin toimitusjohtaja Tuomas Oksanen

– Kaiken kaupankäynnin hinta perustuu aina markkina- eli pörssihintaan, Oksanen tähdentää.

Vantaan Energian sähkön vähittäismyyntiliiketoiminta asiakkaineen siirtyi jo 1. huhtikuuta 2020 Oomille, jolla on 10 osakasta. Vantaan Energian lisäksi osakkaana ovat muun muassa Lahti Energia, Oulun Seudun Sähkö ja Pori Energia. Vantaan Energia omistaa Oomista 28,3 prosenttia, ja Toivonen on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Vantaan Energian osakkuutta Oomissa on myös kyseenalaistettu. Toivonen selittää kuitenkin, että Vantaan kannattaa olla mukana Oomissa. Suuri, koko maassa toimiva yhtiö pärjää kilpailussa paremmin kuin pieni.

– Vantaan Energia oli sähkön vähittäismyynnissä auttamattomasti liian pieni, jotta se olisi pysynyt kilpailukykyisenä, kehittyvänä ja kannattavana.

– Asiakkaista pystyvät aidosti kilpailemaan vain suurimmat toimijat, kuten Oomi, joilla on tarvittavat resurssit kehittää jatkuvasti palvelujaan sekä suuruuden mahdollistama kilpailukyky.

Lue myös: Karu ennuste: Sähkön hinta pysyy korkealla koko vuoden – Tässä on kuukausi, jolloin sähkö on kalleinta

Toivonen vertaa energiayhtiöitä teleoperaattoreihin. Ennen oli pieniä, paikallisia puhelinyhdistyksiä, mutta nyt enää muutamia suuria ja menestyviä operaattoreita.

Oomi on Suomen kolmanneksi suurin sähkönmyyjä ja esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien toimittajana maan suurin.

Julkisuudessa puhutaan energiayhtiöiden ”vuolevan kultaa” sähkön huiman hinnan vuoksi, mutta Toivonen arvelee, että niiden kannattavuudessa on suuria eroja. Hän selvittää, että tyypillisesti tuottajat, kuten Vantaan Energia, myyvät sähkönsä tukkumarkkinalle silloisella hintatasolla, useamman vuoden ajanjaksolla pitkälle tulevaisuuteen.

– Vantaan Energian kuluvan talven sähkön tuotannon saama hinta muodostuu jo pitkän aikaa etukäteen aiempina kuukausina ja vuosina vallinneilla tukkumarkkinahinnoilla tehtyihin kauppoihin.

Toimintamalli vähentää isoa tulojen heikkenemistä ja rajoittaa korkean markkinahinnan aikaista tuottoa.

– Investoimme merkittäviä summia tuotantomme kehittämiseen, ja tämä toimintamalli vakauttaa eri vuosien välistä sähkön tuotannon tuottoa.

Yhtiön on myös tuotettava osinkoa omistajilleen. Vuonna 2021 osinkoa maksettiin yhteensä 18 miljoonaa euroa, josta Vantaan kaupungin kassaan kilahti omistajuuden mukaisesti 60 prosenttia eli 10,8 miljoonaa euroa.

Lue vielä: Mielipide | Vantaan Energian voitot eivät näy kuntalaisten kukkarossa – "Sähköä ei pidä altistaa markkinavoimien alle"