Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finavia: Viime kesän helle ja kuivuuskin voineet vaikuttaa Krakanojan taimenenpoikasten katoon

Vaelluskala-yhdistys kertoi viime viikolla, että Krakanojasta, jota myös Pakkalanpuroksi kutsutaan, ei ole löytynyt yhtään taimenenpoikasta keväällä ja kesällä 2022. Syyksi poikaskatoon epäillään Helsinki-Vantaan lentoasemalta puroon valunutta glykolia.

Lentokenttäyhtiö Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen vastaa sähköpostitse, että he ovat kuulleet Krakanojan, jota he kutsuvat Veromiehenkylänpuroksi, ”syksyn 2021 kudun poikastuotannon olleen huono”.

– Vielä meillä ei ole selvää tietoa, mistä tämä johtuu. Poikastuotantoon vaikuttavat monet seikat, muun muassa viime kesän helteillä ja kuivuusjaksolla voi olla merkitystä.

Viinikainen jatkaa, että on tärkeä selvittää, millainen vaikutus lentoaseman valumavesillä on ollut tilanteeseen ja siten vähentää niiden vaikutusta poikasiin. Hän huomauttaa, että Finavia on viimeisen 20 vuoden aikana investoinut kymmeniä miljoonia euroja vesiensuojeluun muun muassa rakentamalla ja laajentamalla etäjäänpoistoalueita.

– Tänä talvena otamme käyttöön maanalaisen kosteikon Veromiehenkylänpuron yläjuoksulla. Se puhdistaa hulevedet maaperän mikrobien ja ilmastuksen avulla.

Lue myös: Lasten leikit ja aikuisten toiminta tuhoavat luontokohdetta Vantaalla – "Uskon haitan olevan merkittävä"

Glykolivedet johdetaan Helsinki-Vantaan lentokentältä pääosin jätevesiviemäriin, mutta sieltä pääsee hulevesiä Krakanojaan, Kylmäojaan ja Kirkonkylänojaan. Kesällä ongelmaa ei ole, koska jäänestoa ei tarvita.

Hajotessaan glykoli kuluttaa hapen ja Vaelluskala-yhdistyksen Henrik Kettunen arveli Vantaan Sanomien aiemmassa uutisessa 5. tammikuuta, että happipitoisuutta mittaava laite on likaantunut ja Krakanojan vedenlaadun seuranta on ollut puutteellista.

– Vaaditaan jatkotutkimuksia, että voidaan kiistatta selvittää, onko taimenkatoon syynä glykoli, Kettunen sanoo.

Jos Krakanojan vedenlaatu saadaan korjattua, Kettusen mukaan puro pystyy tuottamaan pari tuhatta vaelluspoikasta vuodessa.

Lue vielä: Kuka lorautti kunnostettuun puroon jätevettä? – Erittäin uhanalainen kalakanta tuhoutui Vantaalla lähes täysin

Kylmäojassa yli 50 kuollutta taimenen poikasta – Vantaan ympäristökeskus tutkii syytä

Kylmäojan taimenkuolemien syy voi jäädä epäselväksi – Aiheuttajaksi epäillään hapen puutetta