Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi sähköä kuluu enemmän, kun kukaan ei ole kotona? Asiantuntija ja some-keskustelijat avaavat outojen kulutuspiikkien syitä

Sähkönkulutustiedot tuntuvat näyttävän mitä sattuu myös monilla muilla kuin tässä lehdessä haastatellulla yrittäjällä Katariina Cozmeilla.

Helsingin Uutisten Facebook-sivuilla uutiseen on tullut lähes 400 kommenttia, joista useassa kommentoija kertoo ihmetelleensä kulutustietojaan.

Osa ihmettelee kulutuspiikkejä outoihin aikoihin, osan kulutustiedot ovat muuten olleet suurempia kuin olisi odottanut.

– Suurin kulutus ollut päivänä jolloin en ole edes ollut koko päivänä kotona, sanoo yksi.

Toisaalta moni on keksinytkin syyn kulutuksen vaihtelulle.

Pari ihmistä kertoo keskustelussa oman oudon kulutuksensa johtuneen siitä, että laskut itse asiassa eivät kuuluneet heille.

– Minulla oli kytketty piuhat väärin naapurin mittariin. Sain asian selville juuri sillä, että ihmettelin outoja kulutuspiikkejä ajankohtina, jolloin en edes ollut kotona. Kannattaa siis tsekata, että oma kustannuspaikka on oikea, kertoo eräs.

– Naapuri nautti sähköstä täysillä, kun minä aina laitoin patteria pienemmälle, kuvailee toinen.

Sähkökytkentöjen ei kuitenkaan tarvitse olla ristissä, että kodin sähkönkulutus nousee asukkaiden poissa ollessa. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivalta kertoo, että yksi selitys voi löytyä lämmityksestä.

Kun poistumme, lämmitysjärjestelmä joutuu lämmittämään enemmän.

Päivi Suur-Uski, Motiva

– Jos olemme kotona, lämpöä tulee ihmisestä ja kaikesta, mitä puuhastelemme. Silloin lämmitykseen ei mene niin paljon energiaa. Ja kun poistumme, lämmitysjärjestelmä joutuu lämmittämään enemmän.

Kotoa pois ollessa ei myöskään voi lisätä puuta mahdollisiin tulisijoihin, jolloin sähkölämmitys pyrkii paikkaamaan tilannetta.

Suur-Uskin mukaan kannattaisikin aina säätää lämmitystä pienemmälle esimerkiksi työpäivän ja etenkin lomamatkojen ajaksi.

Hän pelkää, että osa ihmisistä säästää lämmityksestä unohtaen lämmön siirtymisen. Jos patterin sulkee yhdestä huoneesta, sinne karkaa helposti lämpöä toisesta huoneesta. Näin voi päätyä lämmittämään huonetta patterin sijaan kylpyhuoneen lattialämmityksellä, joka kuluttaa enemmän sähköä.

Suur-Uskin mukaan lämmitystä voi toki vähentää myös yksittäisistä huoneista, mutta se kannattaa vain, jos viileämmän huoneen ovi pysyy kiinni.

620

Carunalle tuli viime vuonna 620 kulutusselvityksiin liittyvää yhteydenottoa.

Syy outoihin kulutuspiikkeihin voi Suur-Uskin mukaan olla se, että esimerkiksi kylmälaitteet käyvät jaksoittain. Sama pätee kaikkiin sähköisiin lämmityksiin.

Piikkejä aiheuttavat myös itsesulattavien kylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen sulatusjaksot.

– Harvan laitteen kulutus on koko ajan tasainen..

Some-keskustelijoita ihmetyttää myös havainto, että sähkön kulutus on korkeampaa silloin, kun energia on tyyriimmillään.

Tähän ainakin yksi kirjoittaja on myös keksinyt syyn:

– Ainakin omassa seurannassa "piikit" selittyvät usein ulkolämpötilan muutoksilla. Kun mennään nollakelistä reilusti pakkasen puolelle talon lämmitystarve kasvaa voimakkaasti. Nämä päivät ovat myös niitä, jolloin sähkö on kalliimpaa.

Päivi Suur-Uskin mukaan havainto pitää paikkansa.

Oudon kulutuksen lähdettä voi yrittää etsiä esimerkiksi pistorasiaan laitettavilla kulutusmittareilla, sanoo Carunan Marika Tuominen. Jotkut kirjastotkin lainaavat tällaisia mittareita.

– Laajempaa kiinteistön sisäisen sähkönkulutuksen selvitystä varten tulisi sitten kääntyä sähköasentajan puoleen, jonka kautta voi tarvittaessa selvittää miten kiinteistön sähköjohdotukset on vedetty oman sähkömittarin taakse ja onko näiden osalta kaikki kunnossa, Tuominen sanoo sähköpostitse.

Jos kuitenkin epäilee, että laskulle on päätynyt virheellinen sähkönkulutus, voi tehdä reklamaation.

Carunan asiakaspalveluun tuli Tuomisen mukaan viime vuonna noin 620 yhteydenottoa kulutusselvityksistä, kun yhteydenottoja kokonaisuudessaan oli 250 000.

– Näistä yhteydenotoista kaikki ei ole varsinaisesti reklamaatioita vaan nimenomaan yhteydenottoja, jossa asiakas haluaa selvittää kulutustaan ja löytää syyn jollekin kulutuksessaan havaitsemalleen poikkeamalle.