Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bondora kiertää lainojen hintakattoa, sanoo kuluttaja-asiamies – vaatii oikeudelta 150000 euron uhkasakkoa

Luottoyhtiö Bondora on tarjonnut kuluttajille kalliimpia luottoja kuin laki sallii, näkee kuluttaja-asiamies.

Bondora on kuluttaja-asiamiehen mukaan kiertänyt hintakattoa perimällä lainoista "erillisiä lisäpalveluita", joita se ei ole laskenut hintasääntelyn tarkoittamiksi luottokustannuksiksi. Lisäksi Bondora on perinyt luoton koroksi nimeämäänsä kustannusta kuluttajansuojalain vastaisesti.

Bondoran hinnoittelumalli ylittää kuluttaja-asiamiehen mukaan lain määräämän kustannuskaton.

Bondora puolestaan näkee, että kyse on hintasääntelyn ulkopuolelle jäävistä lisäpalveluista.

Koska neuvottelut Bondoran kanssa eivät ole johtaneet yhteisymmärrykseen, kuluttaja-asiamies vaatii nyt markkinaoikeutta kieltämään lainvastaisen toiminnan 150 000 euron sakon uhalla.

Luottoyhtiöt selvästi pyrkivät kiertämään lain asettamaa kustannuskattoa.

Kuluttaja-asiamies Katri Väänänen

Bondora on kuluttaja-asiamiehen tiedotteen mukaan tarjonnut asiakkaalle erillisiä lisäpalveluita, jotka mahdollistavat muun muassa maksuaikataulun muuttamisen, luoton maksamisen ennenaikaisesti takaisin sekä ensisijaisen asiakaspalvelun ja luoton hallinnointia koskevien viestien saamisen.

Kuluttaja-asiamiehen mielestä nämä kuitenkin ovat suoraan luottosuhteesta johtuvia kustannuksia ja siksi ne pitäisi laskea lailla rajoitetuiksi luottokustannuksiksi.

Lain mukaan kulutusluotoista saa periä korkeintaan 20 prosentin korkoa ja muut luottokustannukset voivat olla korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Marraskuuhun 2021 saakka Bondora on myös sopinut luoton koroksi nimeämästään kustannuksesta niin, että kulua on peritty koko luottosuhteen ajan alkuperäiselle luoton määrälle eikä jäljellä olevalle pääomalle.

Jos luotonantajan katsotaan rikkoneen hintakattoa, kuluttajan ei tarvitse lain mukaan maksaa lainastaan lainkaan korkoa tai muita luottokustannuksia.

– Olemme nähneet jo monenlaisia hinnoittelumalleja, joilla luottoyhtiöt selvästi pyrkivät kiertämään lain asettamaa kustannuskattoa. Toivomme saavamme markkinaoikeudesta lisää selvyyttä luottojen lainmukaiseen hinnoitteluun, jotta alan käytännöt saadaan paremmalle tolalle, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen tiedotteessa.

Aiemmin kuluttaja-asiamies on selvittänyt luottokustannuksia koskevia epäselvyyksiä luottoyhtiö Blue Finance Suomi Oy:n kanssa, kun yhtiö oli rajannut luoton saamiseen liittyviä maksuja hintasäänneltyjen luottokustannusten ulkopuolelle.

Markkinaoikeuden joulukuisen päätöksen mukaan luoton saamiseen liittyvät maksut tulee laskea luottokustannuksiksi.

Bondoran tapauksessa kyse on kuitenkin erityyppisistä maksuista kuin Blue Finance Suomi Oy:lla.