Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt: | Kaupunginmuseo teki löytöretken purkukuntoiseen taloon Vantaalla – löytyi esineitä, joilla on tärkeä paikkansa vantaalaisten arjessa

– Missäs ne kaikki suksivoiteet olivatkaan? Hiihtämään tekisi mieli, mutta vesikeli vaatii omat voiteensa. Ai niin, isännälle ostettiin viime vuonna uudet siteet suksiin. Tempo-siteistä vapautui laatikko, joten siellähän ne voiteet ovat, saattoi innokas hiihtäjä miettiä vuosikymmeniä sitten Tikkurilassa.

Vesikeli tai pakkaskeli, sopivat suksivoiteet löytyivät näppärästi vanhasta sidelaatikosta.

Suksisidelaatikko ja voiteet ovat peräisin Lindbladin talosta Vehkatieltä, läheltä nykyistä Kutojakujaa.

Vantaan kaupunginmuseo teki purkamista odottavassa talossa niin sanotun talteenoton kolmekymmentä vuotta sitten. Talo oli tässä vaiheessa jo tyhjänä, mutta taloon oli jätetty omistajilleen itselleen tarpeettomaksi jääneitä asioita.

Suksitarpeiden lisäksi museoon tallennettiin esimerkiksi astioita ja muita kotitaloustarvikkeita, työkaluja ja postikortteja. Kaikki kertovat oman pienen osansa vantaalaisesta elämästä. Tarinoista esineiden takana ei kuitenkaan ole tietoa.

Tämänkaltaisia talteenottoja museo tekee harvoin. Nykyisin painotetaan aiempaa enemmän esineiden tietoja. Halutaan tietää kuka esinettä on käyttänyt, milloin, miten ja miksi. Tällöin ei tarvitse itse keksiä tarinoita.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.