Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Olen nähnyt hankalia kuolemia ja kuullut ihmisten pyytävän apua” – Lääkäri Juha Hänninen toivoo, että eutanasialaki etenisi vihdoin ensi vaalikaudella

Terhokodin entinen johtaja tekee työtä eutanasian laillistamiseksi.

Eutanasialaki voi edetä jo ensi vaalikaudella, uskoo saattohoidon parissa pitkään työskennellyt lääkäri Juha Hänninen, 68, joka on mukana perjantaina käynnistyvässä kampanjassa eutanasian laillistamiseksi.

– Olen kiertänyt tapaamassa eri eduskuntaryhmien edustajia ja vastustusta ei kovin paljon enää löydy. Nyt on tavoitteena, että asia saataisiin hallitusohjelmaan ja että lakiesitystä ryhdyttäisiin valmistelemaan.

Vuonna 2018 eutanasian laillistamista ajava kansalaisaloite kaatui eduskunnassa äänin 128–60, vaikka ennen käsittelyä yli puolet kansanedustajista oli ilmaissut kannattavansa eutanasian laillistamista. Hänninen toteaa, ettei tiedä mitkä poliittiset pelikuviot tuolloin vaikuttivat taustalla, mutta nyt aika voisi olla laille kypsä.

Terhokodin entinen johtaja Hänninen kertoo olleensa eutanasian sallimisen kannalla noin 15 vuotta.

– Olen nähnyt hankalia kuolemia ja kuullut ihmisten pyytävän apua. Eutanasia on ihmisoikeus- ja perustuslaillinen kysymys, eikä vastustamiselle löytynyt selkeitä perusteluita enää.

Eutanasian sallimista on vastustettu sillä, että hyvä palliatiivinen (oireenmukainen) hoito sekä saattohoito poistavat armokuoleman tarpeen. Tämä ei Hännisen mukaan pidä paikkaansa.

– Olen ollut toteuttamassa parasta mahdollista saattohoitoa ja silti osa ihmisistä kärsii.

Hänninen korostaa, että eutanasiassa ei ole kyse vain sietämättömistä kivuista, koska kipua osataan varsin hyvin hoitaa.

– Päällimmäinen ongelma ei ole kipu, vaan lähestyvä kuolema ja se, että ihmisen toimintakyky ja elämänlaatu on mennyt, ja elämä on käytännössä kuoleman odottamista.

Näissä tapauksissa ihmisen itsensä pitäisi voida pyytää kuolinapua.

– Hyvästä saattohoidosta valtaosa saa avun ja maissa, missä on eutanasialaki, kuolevista 2–4 prosenttia tarvitsee ja saa eutanasian.

Lue myös: Surukouluttaja: Suru yritetään siivota pois – Töissä mennään lounastunnilla vessaan itkemään

Pitäisikö eutanasia voida pyytää mielenterveydellisistä syistä?

– En näe mitään syytä miksi ei. Jos vaikka puhutaan Hollannin tapauksista, yhteensä 5 000 eutanasian joukossa on muutama kymmenen, joissa se on myönnetty psykiatrisin syin, kun vuosia kestävät psykiatriset hoidot on todettu tehottomiksi.

– Mutta Suomessa eutanasia on määritelty siten, että se edellyttäisi kuolemaan johtavaa sairautta, ja alaikäiset ja psyykkisin perustein eutanasiaa pyytävät eivät sisältyisi tähän.