Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Himolukija Riitta, 57, osallistuu kirjaston haasteeseen, joka tuo harrastukseen uutta potkua – ”Tämä on todella hauska tapa lukea”

Helmet-lukuhaaste saa lukemaan kirjoja, joita ei muuten tulisi luettua.

Vuodenvaihde on jännittävää aikaa. Silloin julkaistaan uusi Helmet-lukuhaaste: 50 haastekohdan lista, joka on määrä täyttää vuoden aikana 50 kirjaa lukemalla.

Yksittäiset haasteet ovat esimerkiksi tälläsiä: ”Lue kirja, jossa on kartta” tai ”Lue kirja, joka kertoo lapsesta ja isovanhemmasta”.

Uutta listaa odotti myös Riitta Hankonen, 57.

– Tämä on todella hauska tapa lukea. Järjestelmällisenä ihmisenä haastekohtien täyttäminen sopii minulle, kaksi vuotta sitten lukuhaasteesta innostunut Hankonen kertoo.

Hankosen tyyli on lukea itseään kiinnostavia kirjoja ja sijoittaa niitä sopiviin haastekohtiin. Näin hän napsii innokkaana lukijana helpot ensin kuten haastekohta ”lue kirja, jossa on minä-kertoja”.

Listan täyttyessä sen täydentäminen vaikeutuu.

– Tässä tulee todella luettua myös sellaisia kirjoja, joita en muuten lukisi.

Sellainen oli päättyneen vuoden listassa Lähi-idästä kotoisin olevan kirjailijan teoksen lukeminen. Hankonen päätyi lukemaan alkujaan iranilaisen Marjane Satrapi Persepoliksen.

Vaikeaksi osoittautui löytää kirja, jonka tapahtumissa haluaisi itse olla mukana.

– Kirjoissa on yleensä aina jotain draamaa tai tragediaa, jota turvallisuushakuisena ihmisenä kartan.

Lopulta hän löysi Joel Lehtosen Kerran kesällä.

– Se oli kuvaus kauniista kesäpäivistä, joissa ei tapahtunut kovin pahoja asioita.

Kuluneen vuoden haastekirjoista parhaiten kolahti Anni Kytömäen Margarita.

– Oikein upposin kirjan maailmaan kuten joskus lapsena.

Lukeminen on aina ollut toimittajana työskentelevälle Hankoselle rakas harrastus. Nykyisin hän lukee keskimäärin kirjan viikossa. Hän lukee esimerkiksi työmatkoilla tai kotona.

Äänikirjoja hän ei kuuntele.

– En halua päähäni muuta kuin oman ääneni kirjaa lukiessani.

Hankosen periaate on, että kirja luetaan aina loppuun – vaikka hampaat irvessä. Kahden kirjan kohdalla Hankonen on tehnyt poikkeuksen.

Pussikaljaromaanin päähenkilöiden päämäärätöntä haahuilua en kestänyt.

Kesken jäi myös 101 Reykjavik, jossa ärsyttävä päähenkilö Hlynur sai sulkemaan kirjan. Päähenkilön nimi jäi pysyvästi mieleen.