Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 200000 opiskelijalta vielä maksamatta lakisääteinen maksu – Kela ei lähetä laskua, mutta perii viivästymisestä lisäkulun

Vasta noin joka viides opiskelija on maksanut lakisääteisen terveydenhuoltomaksun, kertoo Kela tiedotteessaan. Tämä tarkoittaa, että maksu uupuu vielä yli 200 000 opiskelijalta.

Terveydenhuoltomaksusta ei tule laskua, vaan se pitää maksaa omatoimisesti OmaKelassa. Jos maksua ei kuulu tammikuun aikana, Kela lähettää muistutuskirjeen ja perii 5 euron viivästymismaksun.

Kela kertoo jo lähettäneensä kirjeen opiskelijoille, jotka ovat sen tietojen mukaan ilmoittautuneet läsnä oleviksi kevätlukukaudelle 2023, mutta eivät ole vielä maksaneet terveydenhoitomaksua. Kirjeessä kerrotaan velvollisuudesta maksaa terveydenhoitomaksu ja annetaan ohjeet sen maksamiseen.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on 36,80 euroa lukukaudessa vuonna 2023. Opiskelija voi myös maksaa kerralla sekä kevät- että syyslukukauden 2023 maksun (73,60 euroa).

Terveydenhoitomaksulla rahoitetaan 23 prosenttia korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Pääosa rahoituksesta, 77 prosenttia, tulee suoraan valtiolta.

Läsnä olevaksi ilmoittautuneet korkeakouluopiskelijat saavat käyttää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluita.