Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

HSY haluaa purkaa Kaivokselan vesitornin – kaupunginmuseo toivoo, että arvokas maamerkki säilytetään

Vantaan kaupungilla ei ole suunnitelmaa, mitä sen tontille tehdään, jos vesitorni puretaan.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY aikoo hakea purkulupaa Kaivokselan vesitornilleen Vantaan rakennusvalvonnasta. HSY:n tavoitteena on, että purkutyöt alkaisivat ensi vuoden aikana.

– Purkusuunnittelija on valittu. Suunnittelutyöt ja luvan hakemiseen liittyvät työt käynnistyvät kevään aikana, kertoo HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred.

Kaivokselan vesitorni sijaitsee Luolapolulla, kaupunginosan korkeimmalla kohdalla Kaivospuiston mäen huipulla. Noin 30 metriä korkea torni on valmistunut 1966. Torni muutettiin vuonna 1992 Ilmatieteen laitoksen säätutkaksi, mutta se ei toimi enää sääasemana.

– Vesitorni ei ole ollut vesihuoltokäytössä pitkään aikaan, eikä sille nykyisellään ole käyttöä. Torni edellyttää kunnossapitoa ja sen myötä kustannuksia, Fred perustelee purkuaietta.

Kaivokselan torni on verrattain pieni vesitorni, joka on merkitty osaksi maakunnallisesti arvokasta Kaivokselan 1960-luvun lähiötä. Myös yleiskaavan mukaan torni on osa kaupunkikuvallisesti arvokasta asuinaluetta. Asemakaavassa ei ole kuitenkaan sille suojelumerkintää, joten sille voi hakea purkulupaa.

Purku kestänee noin puoli vuotta.

Lue myös: Vantaa ennen ja nyt | Kaivoksela sai 60-luvulla rakennetun kunnallistekniikkansa valtakunnallisesti poikkeuksellisella tavalla – Vanha vesitorni palvelee nykyään muun muassa lentoliikennettä

Vantaan kaupunginmuseon kantana on, että tornille tulisi purkamisen sijaan löytää uusi käyttötarkoitus.

– Toivottavasti muuta käyttöä harkittaisiin. Vesitornilla on alueella maamerkkimäinen merkitys, sanoo kaupunginmuseon rakennustutkija Anne Silanto.

Kaupunginmuseo aikoo ottaa kantaa HSY:n purkulupahakemukseen ja esittää tornin suojelun tutkimista.

Vesitornin tontin omistaa Vantaan kaupunki. Kaupungilla ei ole suunnitelmaa, mitä tontille tapahtuu, jos torni puretaan.

– Kaivokselan vesitornin tontti on kunnallisteknisten rakennusten ja laitosten korttelialuetta. Tontille ei ole mitään korvaavaa hanketta, kertoo Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

Fredin mukaan vesitornista tehdään rakennushistorialliset selvitykset ja siitä laaditaan ennen purkua dokumentit, jotka toimitetaan kaupunginmuseolle.

Hän kertoo, että torni voidaan purkaa hyvin hallitusti.

– Tornin välittömässä läheisyydessä ei ole asukkaita, joten purkamisen haitat asukkaille jäävät vähäisiksi. Purku kestänee noin puoli vuotta, Fred arvioi.